Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Karnawałowe róże i faworki - przepis Heleny Borysewicz z Dobrzyniówki
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
Przygotowanie:
Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy do niej miękkie masło, które siekamy nożem od razu mieszając z mąką. Jajka dokładnie mieszamy ze śmietaną i wlewamy do mąki. Dodajemy też łyżkę alkoholu, zagniatamy ciasto. Potem odkładamy je na kilkanaście minut do lodówki. Schłodzone ciasta rozwałkowujemy, wykrajamy krążki o trzech różnych średnicach. Każdy krążek nacinamy nożykiem (tworząc płatki róży). Trzy różnej wielkości krążki sklejamy białkiem, dociskając palcem. Tak przygotowane różyczki smażymy na oleju, potem wykładamy je na ręcznik papierowy. Gdy wystygną dekorujemy je marmoladą lub wisienką kandyzowaną. Posypujemy cukrem pudrem. Z tego samego ciasta możemy zrobić faworki.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda