Karnawałowe róże i faworki - przepis Heleny Borysewicz z Dobrzyniówki

28 lutego 2019

Karnawałowe róże i faworki, fot. Renata Reda
Karnawałowe róże i faworki, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Róże, faworki i pączki - przepis Bożeny Gromady ze wsi Niewino Borowe i Heleny Borysewicz z Dobrzyniówki | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 10 dkg masła
  • 2 łyżki śmietany
  • kieliszek wódki lub spirytusu
  • wiśnie lub marmolada do ozdoby
  • olej rzepakowy


Przygotowanie:

Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy do niej miękkie masło, które siekamy nożem od razu mieszając z mąką. Jajka dokładnie mieszamy ze śmietaną i wlewamy do mąki. Dodajemy też łyżkę alkoholu, zagniatamy ciasto. Potem odkładamy je na kilkanaście minut do lodówki. Schłodzone ciasta rozwałkowujemy, wykrajamy krążki o trzech różnych średnicach. Każdy krążek nacinamy nożykiem (tworząc płatki róży). Trzy różnej wielkości krążki sklejamy białkiem, dociskając palcem. Tak przygotowane różyczki smażymy na oleju, potem wykładamy je na ręcznik papierowy. Gdy wystygną dekorujemy je marmoladą lub wisienką kandyzowaną. Posypujemy cukrem pudrem. Z tego samego ciasta możemy zrobić faworki.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok