Smaki Podlasia - Kibiny

22 marca 2019

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



Składniki na ciasto:

0,5 kg mąki pszennej

kostka masła

2 jajka

szklanka śmietany 36 procentowej

odrobina soli


Składniki na farsz:

1 kg karkówki wieprzowej

3 ząbki czosnku

2 cebule

sól do smaku, pieprz, majeranek


Przygotowanie:

Mięso mielimy przez grube oczka jak na kiełbasę. Siekamy czosnek,  który uciskamy z solą i dodajemy do mięsa. Pokrojoną cebulę podsmażamy,  dodajemy ją do mięsa po ostudzeniu. Przyprawiamy farsz solą, pieprzem i  majerankiem. Dość długo wyrabiamy mięso dodając też ponad szklankę  przegotowanej (lub mineralnej) wody. Tak przygotowane mięso odstawiamy  na kilkanaście minut do lodówki. 

Na stolnicy mąkę siekamy z masłem (temperatura pokojowa, by było  miękkie). W śmietanie rozbijamy jajka i dodajemy do ciasta, które  odrobinę solimy. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy na kilkanaście minut  do lodówki. Potem ciasto rozwałkowujemy jak na makaron, wykrajamy  większe krążki (odciskamy na przykład pucharek na lody). Nadziewamy  krążki farszem i sklejamy w warkocz. Układamy na blasze wyłożonej  papierem do pieczenia. Pierogi ustawiamy warkoczem do góry i obficie  smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około godziny w 180 stopniach Celsjusza. 




















Jajecznica na swojskim maśle - przepis Ewy Kruszewskiej ze wsi Skłody Borowe

Do przygotowania domowego masła najlepsza jest śmietana zebrana z wiejskiego mleka.





Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

"Kult" Łukasza Orbitowskiego

RadioRower



źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok