Babka wielkanocna - przepis Krystyny Pietraszko ze wsi Niewino Borowe

16 kwietnia 2019

Babka wielkanocna - przepis Krystyny Pietraszko ze wsi Niewino Borowe
Babka wielkanocna - przepis Krystyny Pietraszko ze wsi Niewino Borowe



0:00
0:00
Babka wielkanocna - przepis Krystyny Pietraszko ze wsi Niewino Borowe | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 15 dkg masła
  • 1/2 szklanki cukru i szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 4 dkg drożdży
  • 7 żółtek
  • rodzynki
  • cukier waniliowy


Przygotowanie:

Rozrabiamy drożdże z jedną łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i trzema łyżkami ciepłego mleka. Tak przygotowany rozczyn wlewamy do mąki. 6 żółtek miksujemy z cukrem (pół szklanki cukru). Ubite żółtka wlewamy do mąki z drożdżami. Dodajemy cukier waniliowy i posiekane masło. Wyrabiamy ciasto, dodając w małych porcjach co jakiś czas ciepłe mleko. Potem dodajemy rodzynki, które dokładnie mieszamy z ciastem. Całość ostawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny (przykryte ściereczką). Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do foremek (do połowy wysokości specjalnej, okrągłej foremki przeznaczonej do wypieku babki). Roztrzepujemy jedno żółtko, którym smarujemy ciasto po wierzchu. Babki w foremkach jeszcze powinny przez jakiś czas poleżeć, by zwiększyły objętość. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 35 minut. Po wyjęciu z formy i przestygnięciu, babki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nowy tytul

REKLAMA
STARE DOBRE MAŁŻEŃSTWO OIFP

REKLAMA
CARMINA BURANA KONCERT ORATORYJNY OIFP

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok