Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Szarlotka – przepis Lucyny Fronc ze wsi Mień w gminie Brańsk
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Produkty
Przygotowanie:
Mąkę zagniatamy z jajkami, cukrem i pokrojonym masłem (lub margaryną). Ciasto wyrabiamy przez kilka minut (jeśli będzie za twarde, to można dodać odrobinę śmietanki. Brytfannę smarujemy masłem i układamy w niej rozwałkowane ciasto (2/3 części wyrobionego ciasta). Potem układamy na nim podsmażone jabłka, które przykrywamy małymi cząstkami (rwanego) ciasta. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza na 40 minut (w razie potrzeby można podnieść temperaturę nawet do 200 stopni).
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda