Szarlotka – przepis Lucyny Fronc ze wsi Mień w gminie Brańsk

24 maja 2019

Szarlotka – przepis Lucyny Fronc, fot. Renata Reda
Szarlotka – przepis Lucyny Fronc, fot. Renata Reda

Szarlotka – przepis Lucyny Fronc ze wsi Mień w gminie Brańsk

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Produkty

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka masła lub margaryny
  • trochę cukru do smaku
  • łyżka śmietanki (jeśli ciasto będzie za gęste)
  • podsmażone (pokrojone) jabłka z cukrem

Przygotowanie:

Mąkę zagniatamy z jajkami, cukrem i pokrojonym masłem (lub margaryną). Ciasto wyrabiamy przez kilka minut (jeśli będzie za twarde, to można dodać odrobinę śmietanki. Brytfannę smarujemy masłem i układamy w niej rozwałkowane ciasto (2/3 części wyrobionego ciasta). Potem układamy na nim podsmażone jabłka, które przykrywamy małymi cząstkami (rwanego) ciasta. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza na 40 minut (w razie potrzeby można podnieść temperaturę nawet do 200 stopni). 


Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

Twaróg wiejski - przepis Elżbiety Rećko ze Starej Kamionki

Twaróg wiejski - przepis Elżbiety Rećko ze Starej Kamionki



Smaki Podlasia - Łazanki z makiem na słodko

Przepis na łazanki z makiem na słodko.



Kartoflanka - przepis Doroty Panasiuk ze wsi Stara Kamionka

Kartoflanka - przepis Doroty Panasiuk ze wsi Stara Kamionka







Pierogi z kapustą i grzybami - przepis Edyty Borowskiej i Krystyny Pietreszko ze wsi Niewino Borowe

Pierogi z kapustą i grzybami - przepis Edyty Borowskiej i Krystyny Pietreszko ze wsi Niewino Borowe




źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok