Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Twaróg wiejski - przepis Elżbiety Rećko ze Starej Kamionki
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
wiejskie mleko
ewentualnie sól
Przygotowanie:
Wiejskie mleko odstawiamy na dobę w ciepłe miejsce. Kiedy skwaśnieje przelewamy je do "sernika" (zszytego w trójkąt materiału - na przykład z pieluchy tetrowej). Materiał związujemy i zawieszamy nad miską. Serwatka powinna ściekać około 6 godzin. Po tym czasie wkładamy ją pod prasę na kolejnych kilka godzin. Tak przygotowany twaróg możemy też zrobić na słono: obsypać solą i pozostawić na kilka godzin (im dłużej będzie w soli, tym więcej jej w niego wsiąknie).
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda