Twaróg wiejski - przepis Elżbiety Rećko ze Starej Kamionki

15 czerwca 2019

Twaróg wiejski   przepis Elżbiety Rećko ze Starej Kamionki - Fot. Renata Reda
Twaróg wiejski przepis Elżbiety Rećko ze Starej Kamionki - Fot. Renata Reda

Twaróg wiejski - przepis Elżbiety Rećko ze Starej Kamionki

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

wiejskie mleko

ewentualnie sól


Przygotowanie:

Wiejskie mleko odstawiamy na dobę w ciepłe miejsce. Kiedy skwaśnieje  przelewamy je do "sernika" (zszytego w trójkąt materiału - na przykład z  pieluchy tetrowej). Materiał związujemy i zawieszamy nad miską.  Serwatka powinna ściekać około 6 godzin. Po tym czasie wkładamy ją pod  prasę na kolejnych kilka godzin. Tak przygotowany twaróg możemy też  zrobić na słono: obsypać solą i pozostawić na kilka godzin (im dłużej  będzie w soli, tym więcej jej w niego wsiąknie).




Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl









Jajecznica na swojskim maśle - przepis Ewy Kruszewskiej ze wsi Skłody Borowe

Do przygotowania domowego masła najlepsza jest śmietana zebrana z wiejskiego mleka.






źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok