Ogórki małosolne - przepis Krystyny Banasik ze Srebrnej

14 lipca 2019

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
dźwięk do pobraniaOgórki małosolne - przepis Krystyny Banasik ze Srebrnej | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

  • małe ogórki
  • czosnek, chrzan (korzeń lub liść)
  • koper (całe łodygi)
  • sól i woda




Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy i obcinamy koniuszki. Na dnie naczynia (np. słoja szklanego) kładziemy łodygi kopru, pokrojone ząbki czosnku i cząstki korzenia chrzanu. Wkładamy ogórki, które przykrywamy jeszcze koprem i na przykład liściem chrzanu. Całość zalewamy gorącą wodą (w jednym litrze wody rozpuszczamy łyżkę soli).

Ogórki przyciskamy miseczką, by nie wypływały ponad powierzchnię wody. Tak przygotowane warzywa można jeść już na drugi dzień.

Jeśli chcemy zrobić ogórki kiszone na zimę, to zalewamy zimną wodą z solą. Do słoików dodajemy też po listku porzeczki. Po dwóch dniach słoiki chowamy do chłodnego miejsca, gdzie będą zimować.



Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina

Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina


Smażone pierogi z warzywami



Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Obwarzanki serowe



Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Dorsz w sosie pomidorowym



Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy



Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku

Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku


Jaglanka z daktylami i czekoladą.



Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


ciastka z kozim serem



Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


łosoś z risotto z selera i z cykorią



Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Zupa staropolska




 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok