Naleśniki z serem - przepis Edyty Żochowskiej ze wsi Stare Żochy

21 lipca 2019

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda


Składniki:


  • jajka
  • mąka pszenna
  • mleko 
  • woda gazowana
  • sól, cukier
  • twaróg
  • śmietana




Przygotowanie:


W misce mieszamy mleko, 3 jajka, mąkę, dodajemy wodę gazowaną, szczyptę soli i szczyptę cukru. Ilość składników zależna od konsystencji (ciasta powinno mieć konsystencję śmietany. Twaróg mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną.

Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z minimalną ilością tłuszczu. Nakładamy na niej ser, składamy w trójkąt i jeszcze raz podsmażamy na maśle z obu stron (by były chrupkie). Polewamy śmietaną z cukrem i posypujemy owocami.



















Jajecznica na swojskim maśle - przepis Ewy Kruszewskiej ze wsi Skłody Borowe

Do przygotowania domowego masła najlepsza jest śmietana zebrana z wiejskiego mleka.





Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

"Kult" Łukasza Orbitowskiego

RadioRower



źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok