Chłodnik z botwinką - przepis Elżbiety Semborskiej z Dobrzyniówki

5 sierpnia 2019

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda

Chłodnik z botwinką - przepis Elżbiety Semborskiej z Dobrzyniówki

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Chłodnik z botwinką - przepis Elżbiety Semborskiej z Dobrzyniówki



Składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml maślanki
  • pęczek botwinki
  • 2-3 ogórki świeże
  • 2-3 kiszone ogórki
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • szklanka soku z buraków kiszonych - przepis znajdziemy tutaj
  • sól, pieprz biały
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • ocet


Przygotowanie:

Gotujemy pokrojoną botwinkę z liściem laurowy, zielem angielskim, solą, po czym ją studzimy i zaprawiamy jeszcze octem.  Ogórki (kiszone i świeże), rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek rozdrabniamy z solą. Koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy (jeśli chłodnik będzie za gęsty, można dodać przegotowanej, chłodnej wody). Chłodnik na pół godziny wstawiamy lodówki. Potem wlewamy do salaterek, dodajemy połówki jajek i dekorujemy koperkiem.



















Jajecznica na swojskim maśle - przepis Ewy Kruszewskiej ze wsi Skłody Borowe

Do przygotowania domowego masła najlepsza jest śmietana zebrana z wiejskiego mleka.





Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

"Kult" Łukasza Orbitowskiego

RadioRower



źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok