Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Chłodnik z botwinką - przepis Elżbiety Semborskiej z Dobrzyniówki
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Chłodnik z botwinką - przepis Elżbiety Semborskiej z Dobrzyniówki
Składniki:
Przygotowanie:
Gotujemy pokrojoną botwinkę z liściem laurowy, zielem angielskim, solą, po czym ją studzimy i zaprawiamy jeszcze octem. Ogórki (kiszone i świeże), rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek rozdrabniamy z solą. Koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy (jeśli chłodnik będzie za gęsty, można dodać przegotowanej, chłodnej wody). Chłodnik na pół godziny wstawiamy lodówki. Potem wlewamy do salaterek, dodajemy połówki jajek i dekorujemy koperkiem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda