Chołojec i placuszki ziemniaczane - przepis Ewy Żochowskiej ze wsi Stare Żochy

11 sierpnia 2019

Chołojec i placuszki ziemniaczane - przepis Ewy Żochowskiej ze wsi Stare Żochy, fot. Renata Reda
Chołojec i placuszki ziemniaczane - przepis Ewy Żochowskiej ze wsi Stare Żochy, fot. Renata Reda

Chołojec i placuszki ziemniaczane - przepis Ewy Żochowskiej ze wsi Stare Żochy

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Chołojec i placuszki ziemniaczane - przepis Ewy Żochowskiej ze wsi Stare Żochy.


Składniki:

  • 1 litr wody przegotowanej
  • szklanka śmietany
  • ogórki świeże, szczypiorek, koperek
  • łyżka octu (lub mniej, według uznania)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ogórki kroimy na drobną kostkę, siekamy szczypiorek i koperek. Wodę mieszamy ze śmietaną, zaprawiamy octem, dodajemy pokrojone warzywa, solimy i pieprzymy.

Placuszki: 

  • 5 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (według uznania, tak by konsystencja ciasta była odpowiednia)
  • sól, pieprz, olej

Przygotowanie: 

Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, tarkujemy też cebulę. Dodajemy jajko, mąkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.


Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl



Jajecznica na swojskim maśle - przepis Ewy Kruszewskiej ze wsi Skłody Borowe

Do przygotowania domowego masła najlepsza jest śmietana zebrana z wiejskiego mleka.





Lemoniada - przepis Małgorzaty Truchel

W dzisiejszych smakach Podlasia prezentujemy lemoniadę, którą przygotowała Małgorzata Tuchel.








źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok