Babka ziemniaczana - przepis Anety Wszołkowskiej ze Srebrnej w gminie Szumowo

25 sierpnia 2019

Babka ziemniaczana, fot. Renata Reda
Babka ziemniaczana, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Babka ziemniaczana - przepis Anety Wszołkowskiej ze Srebrnej w gminie Szumowo | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

3 kg ziemniaków

0,5 kg boczku

0,5 kg kiełbasy

0,5 kg cebuli

4 jajka

pół szklanki kwaśnej śmietany

łyżka mąki pszennej lub kaszy manny

sól, pieprz, majeranek

ząbek czosnku


Przygotowanie:

Ziemniaki tarkujemy ręcznie. Później wykładamy je na sito, by ściekła  woda do oddzielnej miski (na dnie miski po kilku minutach osiądzie  skrobia, którą też dodamy do masy ziemniaczanej).  Na patelni podsmażamy  pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę, potem dodajemy posiekaną cebulę,  które po ostygnięciu (z całym tłuszczem) dodajemy do masy  ziemniaczanej.  Dodajemy jajka, śmietanę, solimy i pieprzymy. Dodajemy  też majeranek i wyciskamy ząbek czosnku. Tak przygotowaną masę wylewamy  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (nie po brzegi, bo babka  jeszcze urośnie). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni  Celsjusza przez półtorej godziny.  



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PORANEK MŁODEGO MELOMANA

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok