Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Karkówka w sosie pomidorowym z pieczarkami - przepis Sylwii Siekańskiej ze wsi Stare Żochy
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
karkówka pokrojona w plastry
mieszanka ziół: tymianek, rozmaryn, mielone ziele angielskie, mielony pieprz, papryka słodka
olej rzepakowy
sos pomidorowy: obrane ze skórki pomidory gotujemy i miksujemy (do dwóch szklanek takiego sosu dodajemy 4 łyżki octu i 2 łyżki cukru)
2 pomidory
czerwona cebula
pieczarki
Przygotowanie:
Plastry karkówki delikatnie kropimy olejem, potem obtaczamy w mieszance ziół i smażymy na oleju z dwóch stron. Tak przygotowaną karkówkę wykładamy na żaroodpornego naczynia, na nią kładziemy plastry pomidorów, pieczarek i cebuli, potem układamy kolejne warstwy. Całość zalewy sosem pomidorowym
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 1 godzinę i 10 minut.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda