Karkówka w sosie pomidorowym z pieczarkami - przepis Sylwii Siekańskiej ze wsi Stare Żochy

1 września 2019

Karkówka w sosie pomidorowym z pieczarkami - przepis Sylwii Siekańskiej ze wsi Stare Żochy, fot. Renata Reda
Karkówka w sosie pomidorowym z pieczarkami - przepis Sylwii Siekańskiej ze wsi Stare Żochy, fot. Renata Reda

Karkówka w sosie pomidorowym z pieczarkami - przepis Sylwii Siekańskiej ze wsi Stare Żochy

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

karkówka pokrojona w plastry

mieszanka ziół: tymianek, rozmaryn, mielone ziele angielskie, mielony pieprz, papryka słodka

olej rzepakowy

sos pomidorowy: obrane ze skórki pomidory gotujemy i miksujemy (do  dwóch szklanek takiego sosu dodajemy 4 łyżki octu i 2 łyżki cukru)

2 pomidory

czerwona cebula

pieczarki


Przygotowanie:

Plastry karkówki delikatnie kropimy olejem, potem obtaczamy w  mieszance ziół i smażymy na oleju z dwóch stron. Tak przygotowaną  karkówkę wykładamy na żaroodpornego naczynia, na nią kładziemy plastry pomidorów, pieczarek i cebuli, potem układamy kolejne warstwy. Całość  zalewy sosem pomidorowym

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 1 godzinę i 10 minut.   

   


Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl









Jajecznica na swojskim maśle - przepis Ewy Kruszewskiej ze wsi Skłody Borowe

Do przygotowania domowego masła najlepsza jest śmietana zebrana z wiejskiego mleka.






źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok