Ciasto drożdżowe - przepis Anny Grzesiak ze Srebrnej

6 września 2019

Ciasto drożdżowe - przepis Anny Grzesiak ze Srebrnej, fot. Renata Reda
Ciasto drożdżowe - przepis Anny Grzesiak ze Srebrnej, fot. Renata Reda

Ciasto drożdżowe - przepis Anny Grzesiak ze Srebrnej

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Ciasto drożdżowe - przepis Anny Grzesiak ze Srebrnej


Składniki:


  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 10 dkg drożdży (paczuszka)
  • 8 jajek
  • jagody lub borówki
  • kruszonka - 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki i 5 łyżek oleju


Przygotowanie:


Mąkę przesiewamy przez sito do miski, by ją napowietrzyć. 2 szklanki mleka gotujemy ze szklanką cukru i 3/4 szklanki oleju, aż będzie wrzało. Potem wlewamy to do miski z mąka i dokładnie łyżką mieszamy (odstawiamy, by ostygło). W rondelku, w mleku o temperaturze około 40 stopni Celsjusza rozpuszczamy 10 dkg drożdży, kilkanaście minut czekamy aż drożdże urosną. 

Oddzielamy żółtka od białek. Osiem żółtek i drożdże wlewamy do przestygniętej mąki i ugniatamy około 25-30 minut. Potem przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, by urosło. Blachy wykładamy pergaminem, który delikatnie smarujemy olejem, przekładamy na nie ciasto (do połowy wysokości blachy, bo ciasto urośnie). 

Na wierzch ciasta sypiemy jagody i kruszonkę. Możemy też ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i samą kruszonką. Kruszonkę ugniatamy - robimy z cukru, mąki i oleju (wszystkiego po 5 łyżek). Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.



Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli

Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli



Sałatka jarzynowa - przepis Beaty Pardy z Nowej Rudy w gminie Turośl

Sałatka Jarzynowa - Przepis Beaty Pardy z Nowej Rudy w gminie Turośl



Swojski chleb - przepis Teresy Skopnik z Nowej Rudy w gminie Turośl

Swojski chleb - przepis Teresy Skopnik z Nowej Rudy w gminie Turośl



Fafernuchy - przepis Elżbiety Pardo z Kruszy w gminie Turośl

Fafernuchy - przepis Elżbiety Pardo z Kruszy w gminie Turośl



Zupa z dyni - przepis Elżbiety Bednarczyk z Nowej Rudy

Zupa z dyni - przepis Elżbiety Bednarczyk z Nowej Rudy w gminie Turośl













Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

No Logo na żywo w studiu Rembrandt

Niebieski Mikrofon Polskiego Radia Białystok

"Zaraz będzie po wszystkim" Grzegorza Uzdańskiego




źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok