Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Ciasto drożdżowe - przepis Anny Grzesiak ze Srebrnej
Składniki:
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sito do miski, by ją napowietrzyć. 2 szklanki mleka gotujemy ze szklanką cukru i 3/4 szklanki oleju, aż będzie wrzało. Potem wlewamy to do miski z mąka i dokładnie łyżką mieszamy (odstawiamy, by ostygło). W rondelku, w mleku o temperaturze około 40 stopni Celsjusza rozpuszczamy 10 dkg drożdży, kilkanaście minut czekamy aż drożdże urosną.
Oddzielamy żółtka od białek. Osiem żółtek i drożdże wlewamy do przestygniętej mąki i ugniatamy około 25-30 minut. Potem przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, by urosło. Blachy wykładamy pergaminem, który delikatnie smarujemy olejem, przekładamy na nie ciasto (do połowy wysokości blachy, bo ciasto urośnie).
Na wierzch ciasta sypiemy jagody i kruszonkę. Możemy też ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i samą kruszonką. Kruszonkę ugniatamy - robimy z cukru, mąki i oleju (wszystkiego po 5 łyżek). Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda