Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Bawole oko - przepis Heleny Datczuk z Moszczony Królewskiej
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
kostka margaryny lub masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2 łyżki kakao
łyżeczka sody
rabarbar, rodzynki lub wiśnie
powidła
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, posiekaną margarynę, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia i żółtka. Zagniatamy ciasto, który potem dzielimy na dwie części.
Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i sodę i też zagniatamy, by był jednolity, brązowy kolor. Następnie z brązowego ciasta lepimy kulki. Białe ciasto rozwałkowujemy i układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia (górne brzegi blachy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą).
Na białym cieście rozsmarowujemy powidła. Na wierzchu układamy w równych rzędach kulki, które trochę spłaszczamy, w środek wkładając np. kostkę rabarbaru. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda