Fafernuchy - przepis Elżbiety Pardo z Kruszy w gminie Turośl

25 października 2019

Fafernuchy - przepis Elżbiety Pardo z Kruszy w gminie Turośl, fot. Renata Reda
Fafernuchy - przepis Elżbiety Pardo z Kruszy w gminie Turośl, fot. Renata Reda

Fafernuchy - przepis Elżbiety Pardo z Kruszy w gminie Turośl

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.



Składniki:

1 kg żytniej mąki

1 kg marchwi

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu naturalnego

1 lub 2/3 szklanki cukru


Przygotowanie:

Ugotowaną marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wsypujemy do niej przesianą mąkę, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy wałek, który tniemy na mniejsze kawałeczki (z wyglądu przypominające kopytka). Układamy na  blasze wysmarowanej tłuszczem (masło lub smalec). Pieczemy 20-25 minut w  temperaturze 160 stopni Celsjusza.

    















Sandacz w sosie cytrynowym ze szparagami - przepis Artura Lenczewskiego z Supraśla

Delikatna ryba z sosem i szparagami - w sam raz na lekki, wiosenny obiad.








 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

"Ojciec Chrzestny" Mario Puzo

W 9 tygodni po Podlasiu

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok