Fafernuchy - przepis Elżbiety Pardo z Kruszy w gminie Turośl

25 października 2019

Fafernuchy - przepis Elżbiety Pardo z Kruszy w gminie Turośl, fot. Renata Reda
Fafernuchy - przepis Elżbiety Pardo z Kruszy w gminie Turośl, fot. Renata Reda

Fafernuchy - przepis Elżbiety Pardo z Kruszy w gminie Turośl

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.



Składniki:

1 kg żytniej mąki

1 kg marchwi

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu naturalnego

1 lub 2/3 szklanki cukru


Przygotowanie:

Ugotowaną marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wsypujemy do niej przesianą mąkę, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy wałek, który tniemy na mniejsze kawałeczki (z wyglądu przypominające kopytka). Układamy na  blasze wysmarowanej tłuszczem (masło lub smalec). Pieczemy 20-25 minut w  temperaturze 160 stopni Celsjusza.

    









Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli

Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli



Sałatka jarzynowa - przepis Beaty Pardy z Nowej Rudy w gminie Turośl

Sałatka Jarzynowa - Przepis Beaty Pardy z Nowej Rudy w gminie Turośl



Swojski chleb - przepis Teresy Skopnik z Nowej Rudy w gminie Turośl

Swojski chleb - przepis Teresy Skopnik z Nowej Rudy w gminie Turośl



Zupa z dyni - przepis Elżbiety Bednarczyk z Nowej Rudy

Zupa z dyni - przepis Elżbiety Bednarczyk z Nowej Rudy w gminie Turośl









Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

Gwiazdka z Książką

"Drogi Święty Mikołaju" Nataszy Sochy i Magdy Mazur

Niebieski Mikrofon Polskiego Radia Białystok




źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok