Fafernuchy - przepis Elżbiety Pardo z Kruszy w gminie Turośl

25 października 2019

Fafernuchy - przepis Elżbiety Pardo z Kruszy w gminie Turośl, fot. Renata Reda
Fafernuchy - przepis Elżbiety Pardo z Kruszy w gminie Turośl, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Fafernuchy - przepis Elżbiety Pardo z Kruszy w gminie Turośl | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

1 kg żytniej mąki

1 kg marchwi

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu naturalnego

1 lub 2/3 szklanki cukru


Przygotowanie:

Ugotowaną marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wsypujemy do niej przesianą mąkę, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy wałek, który tniemy na mniejsze kawałeczki (z wyglądu przypominające kopytka). Układamy na  blasze wysmarowanej tłuszczem (masło lub smalec). Pieczemy 20-25 minut w  temperaturze 160 stopni Celsjusza.

    


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP RESPIRO DUO, MUZYCZNE OBLICZA KOBIETY

REKLAMA
OiFP PORANEK MŁODEGO MELOMANA

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok