Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Fafernuchy - przepis Elżbiety Pardo z Kruszy w gminie Turośl
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
1 kg żytniej mąki
1 kg marchwi
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu naturalnego
1 lub 2/3 szklanki cukru
Przygotowanie:
Ugotowaną marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wsypujemy do niej przesianą mąkę, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy wałek, który tniemy na mniejsze kawałeczki (z wyglądu przypominające kopytka). Układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem (masło lub smalec). Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda