Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Swojski chleb - przepis Teresy Skopnik z Nowej Rudy w gminie Turośl
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
1 kg mąki żytniej
1 kg mąki pszennej
2 łyżki soli
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka ziarna dyni
1 szklanka ziarna słonecznika
3 łyżki miodu
otręby pszenne (150 g)
otręby owsiane (150 g)
3 łyżki oleju
4 łyżki zakwasu
2 litry ciepłej, przegotowanej wody
Przygotowanie zakwasu:
Do zrobienia zakwasu potrzebna jest mąka żytnia i przegotowana, letnia woda.
Produkcja zakwasu trwa około 3-5 dni. Po tym czasie można upiec swój pierwszy chleb. Codziennie o tej samej porze dodajemy garść mąki i tyle wody, aby powstało jednolite ciasto o konsystencji naleśnikowej. Co 12 godz. dokładnie wszystko mieszamy.
Jeśli nie pieczemy chleba codziennie, zakwas przechowujemy w lodówce w słoiku (nie zakręcony, tylko przykryty). Zakwas trzymamy w lodówce przez tydzień, jeśli dłużej to co tydzień dokarmiamy, czyli dodajemy mąki i wody.
Przygotowania chleba:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy (ciasto jest dość gęste). 4 łyżki takiego ciasta przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki, by za kilka dni mieć gotowy zakwas na następny chleb. Ciasto wkładamy do wysmarowanych tłuszczem (masło lub smalec) brytfann. Przykrywamy ściereczkami i odstawiamy na 8-12 godzin. Potem dopiero wstawiamy do piekarnika na 1 h - 1 h 10 min i pieczemy w temperaturze 160 stopni.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda