Swojski chleb - przepis Teresy Skopnik z Nowej Rudy w gminie Turośl

1 listopada 2019

Swojski chleb - przepis Teresy Skopnik z Nowej Rudy w gminie Turośl - fot. Renata Reda
Swojski chleb - przepis Teresy Skopnik z Nowej Rudy w gminie Turośl - fot. Renata Reda

Swojski chleb - przepis Teresy Skopnik z Nowej Rudy w gminie Turośl - relacja Renaty Redy

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

1 kg mąki żytniej

1 kg mąki pszennej

2 łyżki soli

1 szklanka siemienia lnianego

1 szklanka ziarna dyni

1 szklanka ziarna słonecznika

3 łyżki miodu

otręby pszenne (150 g)

otręby owsiane (150 g)

3 łyżki oleju

4 łyżki zakwasu

2 litry ciepłej, przegotowanej wody


Przygotowanie zakwasu:

Do zrobienia zakwasu potrzebna jest mąka żytnia i przegotowana, letnia woda.

Produkcja zakwasu trwa około 3-5 dni. Po tym czasie można upiec swój pierwszy chleb. Codziennie o tej samej porze dodajemy garść mąki i tyle wody, aby powstało jednolite ciasto o konsystencji naleśnikowej. Co 12 godz. dokładnie wszystko mieszamy.

Jeśli nie pieczemy chleba codziennie, zakwas przechowujemy w lodówce w słoiku (nie zakręcony, tylko przykryty). Zakwas trzymamy w lodówce przez tydzień, jeśli dłużej to co tydzień dokarmiamy, czyli dodajemy mąki i wody.


Przygotowania chleba:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy (ciasto jest dość gęste). 4 łyżki takiego ciasta przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki, by za kilka dni mieć gotowy zakwas na następny chleb. Ciasto wkładamy do wysmarowanych tłuszczem (masło lub smalec) brytfann. Przykrywamy ściereczkami i odstawiamy na 8-12 godzin. Potem dopiero wstawiamy do piekarnika na 1 h - 1 h 10 min i pieczemy w temperaturze 160 stopni.













Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli

Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli



Sałatka jarzynowa - przepis Beaty Pardy z Nowej Rudy w gminie Turośl

Sałatka Jarzynowa - Przepis Beaty Pardy z Nowej Rudy w gminie Turośl



Fafernuchy - przepis Elżbiety Pardo z Kruszy w gminie Turośl

Fafernuchy - przepis Elżbiety Pardo z Kruszy w gminie Turośl



Zupa z dyni - przepis Elżbiety Bednarczyk z Nowej Rudy

Zupa z dyni - przepis Elżbiety Bednarczyk z Nowej Rudy w gminie Turośl









Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

Gwiazdka z Książką

"Drogi Święty Mikołaju" Nataszy Sochy i Magdy Mazur

Niebieski Mikrofon Polskiego Radia Białystok




źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok