Swojski chleb - przepis Teresy Skopnik z Nowej Rudy w gminie Turośl

1 listopada 2019

Swojski chleb - przepis Teresy Skopnik z Nowej Rudy w gminie Turośl - fot. Renata Reda
Swojski chleb - przepis Teresy Skopnik z Nowej Rudy w gminie Turośl - fot. Renata Reda



0:00
0:00
Swojski chleb - przepis Teresy Skopnik z Nowej Rudy w gminie Turośl - relacja Renaty Redy | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

1 kg mąki żytniej

1 kg mąki pszennej

2 łyżki soli

1 szklanka siemienia lnianego

1 szklanka ziarna dyni

1 szklanka ziarna słonecznika

3 łyżki miodu

otręby pszenne (150 g)

otręby owsiane (150 g)

3 łyżki oleju

4 łyżki zakwasu

2 litry ciepłej, przegotowanej wody


Przygotowanie zakwasu:

Do zrobienia zakwasu potrzebna jest mąka żytnia i przegotowana, letnia woda.

Produkcja zakwasu trwa około 3-5 dni. Po tym czasie można upiec swój pierwszy chleb. Codziennie o tej samej porze dodajemy garść mąki i tyle wody, aby powstało jednolite ciasto o konsystencji naleśnikowej. Co 12 godz. dokładnie wszystko mieszamy.

Jeśli nie pieczemy chleba codziennie, zakwas przechowujemy w lodówce w słoiku (nie zakręcony, tylko przykryty). Zakwas trzymamy w lodówce przez tydzień, jeśli dłużej to co tydzień dokarmiamy, czyli dodajemy mąki i wody.


Przygotowania chleba:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy (ciasto jest dość gęste). 4 łyżki takiego ciasta przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki, by za kilka dni mieć gotowy zakwas na następny chleb. Ciasto wkładamy do wysmarowanych tłuszczem (masło lub smalec) brytfann. Przykrywamy ściereczkami i odstawiamy na 8-12 godzin. Potem dopiero wstawiamy do piekarnika na 1 h - 1 h 10 min i pieczemy w temperaturze 160 stopni.






Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nowy tytul

REKLAMA
STARE DOBRE MAŁŻEŃSTWO OIFP

REKLAMA
CARMINA BURANA KONCERT ORATORYJNY OIFP

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok