Boczek pieczony lub wędzony - przepis Małgorzaty Wojtach ze Szpakowa w gminie Jaświły

30 listopada 2019

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Boczek pieczony lub wędzony - przepis Małgorzaty Wojtach ze Szpakowa w gminie Jaświły | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Boczek pieczony lub wędzony - przepis Małgorzaty Wojtach ze Szpakowa w gminie Jaświły:


Składniki:

  • boczek (około 2 kg)
  • sól, pieprz ziarnisty, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy


Przygotowanie:

Ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy zalewamy wrzątkiem i rozpuszczamy sól (będzie odpowiednia ilość soli, jeśli po włożeniu surowego jajka w skorupce, wypłynie ono na wierzch, to około 1 kg soli na 10 litrów wody). Dodajemy pokrojony czosnek.

Przygotowaną porcję boczku układamy w naczyniu z solanką i trzymamy w chłodnym miejscu przez tydzień, co jakiś czas obracając mięso. Po tym czasie, po wyjęciu z solanki, boczek jeszcze przez 3 godziny obsuszamy. Wędzimy około 6 godzin na drewnie np. olchowym.

Tak przygotowany boczek można też zapiec w piekarniku (170 stopni Celsjusza przez godzinę).


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok