Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Boczek pieczony lub wędzony - przepis Małgorzaty Wojtach ze Szpakowa w gminie Jaświły
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Boczek pieczony lub wędzony - przepis Małgorzaty Wojtach ze Szpakowa w gminie Jaświły:
Składniki:
Przygotowanie:
Ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy zalewamy wrzątkiem i rozpuszczamy sól (będzie odpowiednia ilość soli, jeśli po włożeniu surowego jajka w skorupce, wypłynie ono na wierzch, to około 1 kg soli na 10 litrów wody). Dodajemy pokrojony czosnek.
Przygotowaną porcję boczku układamy w naczyniu z solanką i trzymamy w chłodnym miejscu przez tydzień, co jakiś czas obracając mięso. Po tym czasie, po wyjęciu z solanki, boczek jeszcze przez 3 godziny obsuszamy. Wędzimy około 6 godzin na drewnie np. olchowym.
Tak przygotowany boczek można też zapiec w piekarniku (170 stopni Celsjusza przez godzinę).
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda