Biebrzańska palcówka - przepis Małgorzaty Wojtach ze Szpakowa w gminie Jaświły

13 grudnia 2019

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda

Biebrzańska palcówka - przepis Małgorzaty Wojtach ze Szpakowa w gminie Jaświły - relacja Renaty Redy

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Produkty:

10 kg mięsa (głównie łopatka wieprzowa, ale też boczek, baleron, czy szynka oraz słonina - według uznania, może być 1-2 kg)

17,5 dkg soli

20 dkg pieprzu

majeranek (według uznania)

główka czosnku

1 litr wody

jelita


Przygotowanie:

Mięso tniemy na małe kawałki, które dokładnie mieszamy z solą i odstawiamy do lodówki na 2 dni. Potem słoninę mielimy w maszynce przez sitko o małych oczkach, mięso mielimy przez sito o grubych oczkach, przeznaczonych do kiełbasy. Najpierw mieszamy mięso tłuste z wodą i przyprawami (majeranek, pieprz, posiekany czosnek), potem dodajemy pozostałe mięso i dokładnie mieszamy, aż całość będzie się kleić. Następnie nadziewamy jelita. Kiełbasę wędzimy, można też ją upiec, czy sparzyć. Gotujemy przez 10 minut, ale nie we wrzącej wodzie. Pieczemy około 50 minut w 160 stopniach Celsjusza. 










Zupa z dyni - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku

Zupa z dyni - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku









Kapusta zasmażana - przepis Jadwigi Topki z Kruszy w gminie Turośl

Danie dla osób, którym nie szkodzi duża ilość tłuszczu.









Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

Bilety na koncert Limp Bizkit w Kownie!




źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok