Biebrzańska palcówka - przepis Małgorzaty Wojtach ze Szpakowa w gminie Jaświły

13 grudnia 2019

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
Biebrzańska palcówka - przepis Małgorzaty Wojtach ze Szpakowa w gminie Jaświły - relacja Renaty Redy | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Produkty:

10 kg mięsa (głównie łopatka wieprzowa, ale też boczek, baleron, czy szynka oraz słonina - według uznania, może być 1-2 kg)

17,5 dkg soli

20 dkg pieprzu

majeranek (według uznania)

główka czosnku

1 litr wody

jelita


Przygotowanie:

Mięso tniemy na małe kawałki, które dokładnie mieszamy z solą i odstawiamy do lodówki na 2 dni. Potem słoninę mielimy w maszynce przez sitko o małych oczkach, mięso mielimy przez sito o grubych oczkach, przeznaczonych do kiełbasy. Najpierw mieszamy mięso tłuste z wodą i przyprawami (majeranek, pieprz, posiekany czosnek), potem dodajemy pozostałe mięso i dokładnie mieszamy, aż całość będzie się kleić. Następnie nadziewamy jelita. Kiełbasę wędzimy, można też ją upiec, czy sparzyć. Gotujemy przez 10 minut, ale nie we wrzącej wodzie. Pieczemy około 50 minut w 160 stopniach Celsjusza. 





Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok