Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Biebrzańska palcówka - przepis Małgorzaty Wojtach ze Szpakowa w gminie Jaświły
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Produkty:
10 kg mięsa (głównie łopatka wieprzowa, ale też boczek, baleron, czy szynka oraz słonina - według uznania, może być 1-2 kg)
17,5 dkg soli
20 dkg pieprzu
majeranek (według uznania)
główka czosnku
1 litr wody
jelita
Przygotowanie:
Mięso tniemy na małe kawałki, które dokładnie mieszamy z solą i odstawiamy do lodówki na 2 dni. Potem słoninę mielimy w maszynce przez sitko o małych oczkach, mięso mielimy przez sito o grubych oczkach, przeznaczonych do kiełbasy. Najpierw mieszamy mięso tłuste z wodą i przyprawami (majeranek, pieprz, posiekany czosnek), potem dodajemy pozostałe mięso i dokładnie mieszamy, aż całość będzie się kleić. Następnie nadziewamy jelita. Kiełbasę wędzimy, można też ją upiec, czy sparzyć. Gotujemy przez 10 minut, ale nie we wrzącej wodzie. Pieczemy około 50 minut w 160 stopniach Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda