Listkowiec - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli
Składniki na masę makową:
Składniki na ciasto:
Przygotowanie:
Mak dwukrotnie mielimy i zaparzamy w wodzie. Dodajemy do niego umyte rodzynki, jajka, olej i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy.
Mieszamy mąkę z jajkami, olejem, wodą, dodając szczyptę soli. Ugniatamy tak długo aż ciasto będzie elastyczne (gdyby było zbyt twarde, należy dolać do niego wody). Ciasto dzielimy na cztery części i odkładamy na pół godziny (przykryte ściereczką). Potem każdą z części rozwałkowujemy na placek, ale jeszcze niezbyt cienki. Znowu odkładamy na pół godziny, kładąc placek jeden na drugim, oddzielając je ściereczkami. Rozpuszczamy dwie kostki masła. Na dużym stole rozkładamy obrus, na którym już w rękach równomiernie rozciągamy placki na dość spore "płachty". Tak przygotowane ciasto smarujemy dokładnie masłem, kładziemy na nim kolejny placek, który też smarujemy (i tym sposobem mamy poczwórną warstwę ciasta przedzielonego masłem). Te warstwy do połowy smarujemy masą makową i ściśle zwijamy w rulon, pilnując by końce były zakończone ciastem (jak na makowiec). Wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch masłem. Pieczemy godzinę i 10 minut w 180-200 stopniach Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda