Listkowiec - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli

27 grudnia 2019

Smaki Podlasia - Listkowiec, fot. Renata Reda
Smaki Podlasia - Listkowiec, fot. Renata Reda

Listkowiec - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli


Składniki na masę makową:

  • 70 dkg maku
  • ponad szklanka cukru
  • 5 jajek
  • garść rodzynek
  • 2-3 łyżki oleju


Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 4-5 jajek
  • 2-3 łyżki oleju
  • około szklanki wody
  • szczypta soli
  • 2 kostki masła


Przygotowanie:

Mak dwukrotnie mielimy i zaparzamy w wodzie. Dodajemy do niego umyte rodzynki, jajka, olej i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Mieszamy mąkę z jajkami, olejem, wodą, dodając szczyptę soli. Ugniatamy tak długo aż ciasto będzie elastyczne (gdyby było zbyt twarde, należy dolać do niego wody). Ciasto dzielimy na cztery części i odkładamy na pół godziny (przykryte ściereczką). Potem każdą z części rozwałkowujemy na placek, ale jeszcze niezbyt cienki. Znowu odkładamy na pół godziny, kładąc placek jeden na drugim, oddzielając je ściereczkami. Rozpuszczamy dwie kostki masła. Na dużym stole rozkładamy obrus, na którym już w rękach równomiernie rozciągamy placki na dość spore "płachty". Tak przygotowane ciasto smarujemy dokładnie masłem, kładziemy na nim kolejny placek, który też smarujemy (i tym sposobem mamy poczwórną warstwę ciasta przedzielonego masłem). Te warstwy do połowy smarujemy masą makową i ściśle zwijamy w rulon, pilnując by końce były zakończone ciastem (jak na makowiec). Wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch masłem. Pieczemy godzinę i 10 minut w 180-200 stopniach Celsjusza.     







Kiełbasa, boczek i szynka - przepis Urszuli Szwarc z Hajnówki

Kiełbasa, boczek i szynka - przepis Urszuli Szwarc z Hajnówki.





Śledź z borowikami - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk

Śledź z borowikami - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk w gminie Dobrzyniewo Duże.



Pasztet z dzika - przepis Małgorzaty Ostapowicz ze wsi Kryłatka

Pasztet z dzika - przepis Małgorzaty Ostapowicz ze wsi Kryłatka w gminie Sztabin



Pempuchy i pstrąg w sosie śmietanowo-czosnkowym - przepisy Danuty Klukowskiej ze wsi Żarnowo Drugie

Żarnowskie pempuchy i pstrąg w sosie śmietanowo-czosnkowym - przepisy Danuty Klukowskiej ze wsi Żarnowo Drugie w gminie Augustów.



Wielkanocny żur - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk

Wielkanocny żur - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk w gminie Dobrzyniewo Duże.






 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

Pomagamy szpitalom

Świąteczny Koncert Życzeń

"Wędrowny zakład fotograficzny" Agnieszki Pajączkowskiej

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok