Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Kapusta zasmażana - przepis Jadwigi Topki z Kruszy w gminie Turośl
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
1 kg kiszonej kapusty
20 dkg słoniny, boczku lub podgardla
duża cebula
maggi
pieprz
liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
Kapustę dwukrotnie płuczemy w wodzie, potem dusimy na wolnym ogniu z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Na patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę słoninę, aż tłuszcz całkowicie się wytopi. Słoninę i tłuszcz dodajemy do gotującej się kapusty, dodajemy też pokrojoną kostkę surową cebulę. Na wolnym ogniu dusimy około godziny, przyprawiając maggi i pieprzem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda