Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Drożdżak - przepisy Doroty Gnozy z Kruszy w gminie Turośl
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki na 6 dużych blach (na jedną blachę wystarczy odpowiednio podzielić proporcję):
Przygotowanie:
Margarynę roztapiamy, 2 szklanki mleka podgrzewamy. W mleku kruszymy drożdże, dodając trochę cukru (w krótkim czasie wyrosną drożdże). 16 żółtek rozbijamy z cukrem i solą, aż produkty dokładnie się połączą. Wyrośnięte drożdże wlewamy do mąki, dodajemy też roztrzepane żółtka i mleko - wszystko mieszamy i dodajemy roztopioną margarynę (lub masło). Dokładnie i długo wyrabiamy ciasto, by było dobrze napowietrzone. Robimy to do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski. Ciasto wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem. Wykładamy je tylko do połowy formy (bo i tak urośnie) i odkładamy je w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny. Pieczemy około godziny w 160 stopniach Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda