Drożdżak - przepisy Doroty Gnozy z Kruszy w gminie Turośl

17 stycznia 2020

Drożdżak - przepisy Doroty Gnozy z Kruszy w gminie Turośl, fot. Renata Reda
Drożdżak - przepisy Doroty Gnozy z Kruszy w gminie Turośl, fot. Renata Reda

Drożdżak - przepisy Doroty Gnozy z Kruszy w gminie Turośl - relacja Renaty Redy

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki na 6 dużych blach (na jedną blachę wystarczy odpowiednio podzielić proporcję):

  • 6 kg mąki
  • 3 margaryny (lub masła)
  • 16 żółtek
  • ponad 1 kg cukru
  • 3 - 3,5 paczki drożdży (po 10 dkg)
  • 3,5 litra mleka
  • 2 garście soli

Przygotowanie:

Margarynę roztapiamy, 2 szklanki mleka podgrzewamy. W mleku kruszymy drożdże, dodając trochę cukru (w krótkim czasie wyrosną drożdże). 16 żółtek rozbijamy z cukrem i solą, aż produkty dokładnie się połączą. Wyrośnięte drożdże wlewamy do mąki, dodajemy też roztrzepane żółtka i mleko - wszystko mieszamy i dodajemy roztopioną margarynę (lub masło). Dokładnie i długo wyrabiamy ciasto, by było dobrze napowietrzone. Robimy to do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski. Ciasto wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem. Wykładamy je tylko do połowy formy (bo i tak urośnie) i odkładamy je w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny. Pieczemy około godziny w 160 stopniach Celsjusza.








Kiełbasa, boczek i szynka - przepis Urszuli Szwarc z Hajnówki

Kiełbasa, boczek i szynka - przepis Urszuli Szwarc z Hajnówki.





Śledź z borowikami - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk

Śledź z borowikami - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk w gminie Dobrzyniewo Duże.



Pasztet z dzika - przepis Małgorzaty Ostapowicz ze wsi Kryłatka

Pasztet z dzika - przepis Małgorzaty Ostapowicz ze wsi Kryłatka w gminie Sztabin



Pempuchy i pstrąg w sosie śmietanowo-czosnkowym - przepisy Danuty Klukowskiej ze wsi Żarnowo Drugie

Żarnowskie pempuchy i pstrąg w sosie śmietanowo-czosnkowym - przepisy Danuty Klukowskiej ze wsi Żarnowo Drugie w gminie Augustów.



Wielkanocny żur - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk

Wielkanocny żur - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk w gminie Dobrzyniewo Duże.






 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

Pomagamy szpitalom

Świąteczny Koncert Życzeń

"Wędrowny zakład fotograficzny" Agnieszki Pajączkowskiej

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok