Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Soczewiaki - przepis Joanny Dembowskiej z Doliny Biebrzy we wsi Wroceń w gminie Goniądz
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Soczewiaki - przepis Joanny Dembowskiej z Doliny Biebrzy we wsi Wroceń w gminie Goniądz
Składniki:
Przygotowanie:
Soczewicę moczymy przez pół godziny w wodzie, po czym w tej samej wodzie ją gotujemy (według uznania - możemy trochę posolić). Posiekaną cebulę podsmażamy i dodajemy do niej soczewicę, jak przestygnie - dodajemy jajko i trochę kaszy manny. Ugotowane ziemniaki (gotowane w osolonej wodzie) przeciskamy przez praskę i mieszamy z mąką pszenną (w proporcjach 4:1). Ugniatamy ciasto jak na kopytka. Lepimy placuszek, na który nakładamy farsz, sklejamy i formujemy płaskiego placka. Tak uformowane soczewiaki obtaczamy w mące i smażymy na tłuszczu z dwóch stron. Podajemy polane sosem grzybowym. Jeśli jest z grzybów suszonych, to je dzień wcześniej moczymy, potem drobno kroimy. Na patelni smażymy posiekaną cebulę i dodajemy do niej grzyby, możemy podlać wodą z grzybów. Gotujemy aż grzyby będą miękkie. Solimy i pieprzymy, dodajemy śmietanę.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda