Soczewiaki - przepis Joanny Dembowskiej z Doliny Biebrzy we wsi Wroceń w gminie Goniądz

2 marca 2020

Soczewiaki, fot. Renata Reda
Soczewiaki, fot. Renata Reda

Soczewiaki - przepis Joanny Dembowskiej z Doliny Biebrzy we wsi Wroceń w gminie Goniądz

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Soczewiaki - przepis Joanny Dembowskiej z Doliny Biebrzy we wsi Wroceń w gminie Goniądz


Składniki:

  • soczewica zielona (cała)
  • jajko
  • kasza manna
  • ziemniaki
  • mąka pszenna
  • smalec do smażenia
  • cebula
  • grzyby 
  • śmietana
  • sól, pieprz



Przygotowanie:

Soczewicę moczymy przez pół godziny w wodzie, po czym w tej samej wodzie ją gotujemy (według uznania - możemy trochę posolić). Posiekaną cebulę podsmażamy i dodajemy do niej soczewicę, jak przestygnie - dodajemy jajko i trochę kaszy manny. Ugotowane ziemniaki (gotowane w osolonej wodzie) przeciskamy przez praskę i mieszamy z mąką pszenną (w proporcjach 4:1). Ugniatamy ciasto jak na kopytka. Lepimy placuszek, na który nakładamy farsz, sklejamy i formujemy płaskiego placka. Tak uformowane soczewiaki obtaczamy w mące i smażymy na tłuszczu z dwóch stron. Podajemy polane sosem grzybowym. Jeśli jest z grzybów suszonych, to je dzień wcześniej moczymy, potem drobno kroimy. Na patelni smażymy posiekaną cebulę i dodajemy do niej grzyby, możemy podlać wodą z grzybów. Gotujemy aż grzyby będą miękkie. Solimy i pieprzymy, dodajemy śmietanę.   


Przeczytaj, zanim skomentujesz



Polędwiczki z dzika z pszenicą - przepis Bogdana Mroza z Suwałk


Polędwiczki z dzika z pszenicą - przepis Bogdana Mroza z Suwałk



Stynka smażona i marynowana - przepis Jana Juśkiewicza z Jeleniewa


Stynka smażona i marynowana - przepis Jana Juśkiewicza z Jeleniewa



Sielawa - przepis Bogdana Mroza z Suwałk


Sielawa - przepis Bogdana Mroza z Suwałk



Dip i koktajl z pokrzywy - przepis Marty Waśko z Białegostoku


Dip i koktajl z pokrzywy - przepis Marty Waśko z Białegostoku



Pesto z pokrzywy i pesto z liści rzodkiewki - przepis Marty Waśko z Białegostoku


Pesto z pokrzywy i pesto z liści rzodkiewki - przepis Marty Waśko z Białegostoku



Kotlety z pokrzywy - przepis Marty Waśko z Białegostoku


Kotlety z pokrzywy - przepis Marty Waśko z Białegostoku



Zupa pokrzywowa - przepis Marii Juśkiewicz z Jeleniewa


Zupa pokrzywowa - przepis Marii Juśkiewicz z Jeleniewa






 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

REKLAMA
Nowy tytul

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok