Podpiwek - przepis Pawła Kotwicy z Augustowa

25 marca 2020

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Jak zrobić podpiwek - mówi Paweł Kotwica z Augustowa | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Podpiwek - przepis Pawła Kotwicy z Augustowa


Składniki:

  • 1 kg słodu żytniego palonego
  • 20 gramów chmielu
  • 10 litrów wody
  • 1 kg miodu
  • drożdże do ciemnych piw porterowych


Przygotowanie:

Gotujemy wodę ze słodem i chmielem około pół godziny (na delikatnym ogniu, prawie doprowadzając do wrzenia - około 95°C). Uważamy, by wywar nie wykipiał. Dosładzamy miodem. Przecedzamy i czekamy, aż ostygnie do 30 stopni. Dodajemy drożdże.

Czekamy dwa dni, by nastaw sfermentował. Przelewamy do butelek (ale tylko 2/3 butelki). Po dwóch dniach, kiedy napój zyska gaz, pasteryzujemy go (około 20 minut w wodzie o temperaturze około 75-80 stopni).

    


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok