Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Puszysty sernik - przepis Haliny Raduchy ze wsi Ostrowie
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Puszysty sernik - przepis Haliny Raduchy ze wsi Ostrowie w gminie Dąbrowa Białostocka
Składniki:
1,5 kg twarogu (Klinek Dąbrowski)
12 jajek
2 szklanki cukru
100 g roztopionego masła
200-250 ml śmietany kremówki (30%)
2 budynie śmietankowe
szczypta soli
Przygotowanie:
Ser przeciskamy przez praskę lub blendujemy. Oddzielamy żółtka od białek. Oddzielnie białka (ze szczyptą soli) i kremówkę ubijamy na puszystą pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Zmielony ser przekładamy do większej miski, dodajemy ubite żółtka i miksujemy. Wlewamy ostudzone masło i też miksujemy. Do masy dodajemy ubitą kremówkę i delikatnie mieszamy łyżką, dosypujemy budyń. Na koniec partiami dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wkładamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda