Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Suszone maliny - przepis Małgorzaty Orłowskiej ze wsi Skaje
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Suszone maliny - przepis Małgorzaty Orłowskiej ze wsi Skaje w gminie Szczuczyn.
Przygotowanie:
Maliny możemy suszyć w suszarce do grzybów, ale też w piekarniku. Umyte owoce układamy na papierze do pieczenia, piekarnik z termoobiegiem nastawiamy na 50 stopni Celsjusza i suszymy owoce około 8 - 10 godzin, co jakiś czas je przekładając i sprawdzając ich wilgotność. Klapa do piekarnika musi być uchylona. Z suszonych malin i suszonych liści tych owoców możemy komponować herbatki. Same owoce są świetną przekąską i dodatkiem do jogurtów czy ciast.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda