Jagodzianki - przepis Polikarpa Augustyniaka z Augustowa

11 maja 2020

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda

Jagodzianki - przepis Polikarpa Augustyniaka z Augustowa

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

Rozczyn (mieszamy w szklance ciepłego mleka, łyżeczkę cukru, 1/4  kostki świeżych drożdży i 4 łyżki mąki. Przykrywamy ściereczką,  odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kilkanaście minut)

4 żółtka

jajko do smarowania bułeczek

0,5 kg mąki pszennej

50 g cukru

75 g roztopionego (ostudzonego) masła i margaryny

szczypta soli

do smaku skórka pomarańczowa (Skórki z pomarańczy moczymy, w ciągu  jednego dnia trzy razy zmieniamy wodę. Drugiego dnia gotujemy i skórki i  znowu trzy razy moczymy w zimnej wodzie. Trzeciego dnia w maszynce do  mięsa mielimy skórki. Wkładamy je do garnka dodając cukier w proporcjach  1:1,5 i prażymy około 30 minut. Gorące wkładamy do słoików, zasypujemy  cukrem i zakręcamy)

500 g jagód i kilka łyżek cukru


Przygotowanie:


Po przygotowaniu rozczynu, roztrzepujemy żółtka z cukrem.

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy żółtka z cukrem, sól, zmieloną  skórkę pomarańczy do smaku. Mieszamy i dodajemy roztopiony tłuszcz i  wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od  ręki. Ciasto będzie dość rzadkie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około pół godziny).

Potem wykładamy na stół posypany mąką i dzielimy na kulki, które  rozwałkowujemy (średnica około 7 cm). Na każdy placuszek nakładamy  jagody wymieszane z cukrem, sklejamy pierożki, formujemy podłużne  bułeczki. Układamy w odstępach na papierze do pieczenia i odkładamy w  ciepłe miejsce na pół godziny (żeby nabrały objętości). Potem smarujemy  je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. 

Bułeczki pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 15-20 minut, do zarumienienia.






Sandacz w sosie cytrynowym ze szparagami - przepis Artura Lenczewskiego z Supraśla

Delikatna ryba z sosem i szparagami - w sam raz na lekki, wiosenny obiad.







Sałatka z kozim serem - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku

Sałatka z kozim serem - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku












 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

"Prosta sprawa" Wojciech Chmielarz

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok