Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Sandacz w sosie cytrynowym ze szparagami - przepis Artura Lenczewskiego z Supraśla
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
filet sandacza
szparagi
ziemniaki
rukola
sól, pieprz młotkowany lub świeżo mielony (grubo), cukier, kurkuma
mleko
masło klarowane
śmietana (30-procentowa)
Przygotowanie:
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Rybę solimy i pieprzymy, smażymy na maśle klarowanym (smażenie zaczynamy od strony ze skórą). Gdy sandacz zarumieni się z obu stron, wkładamy go do piekarnika na 4 minuty (około 140oC). Na patelni, na której smażyliśmy rybę, podsmażamy szparagi, najpierw łodygi (przekrojone na pół), potem dodajemy główki szparagów, by nie rozpadły się w trakcie duszenia, dodajemy trochę masła, dolewamy wody, solimy i pieprzymy, dodajemy odrobinę cukru.
Sos do ryby: na maśle podsmażamy startą skórkę cytryny, dodajemy sól, pieprz, kurkumę i odrobinę cukru, potem wyciskamy cytrynę. Chwilę podgotowujemy i dodajemy śmietanę. Sos jest już gotowy.
Z ugotowanych ziemniaków odlewamy wodę, dolewamy do nich trochę mleka i dodajemy masło. Robimy purée. Ubite ziemniaki mieszamy z posiekaną rukolą.
Na talerzu układamy purée z rukolą, rybę, szparagi. Sandacza polewamy sosem cytrynowym.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda