Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pierogi ze szczupakiem - przepis Pawła Bielawskiego z Augustowa
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
filet ze szczupaka
bułka tarta, mleko
cebula
masło
sól, pieprz
0,5 kg mąka, jajko, 250 ml wody
bulion warzywny
ser "Bursztyn" (ser długo dojrzewający typu parmezan)
pomidorki koktajlowe
grzyby boczniaki
tymianek, natka pietruszki
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto na pierogi (0,5 kg mąka, jajko, 250 ml wody, szczypta soli) i zawinięte w folię odkładamy do lodówki (1-2 godziny). Przesmażamy pokrojoną cebulę na sporej ilości masła. Filety ze szczupaka mielimy w maszynce przez sitko o drobnych oczkach. Dodajemy podsmażoną cebulę i sporo masła, by farsz nie był zbity. Dodajemy też bułkę tartą, wcześniej namoczoną w mleku. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy krążki. Robimy pierogi, których końce ze sobą sklejamy (podobne do uszka, ale większe). Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie.
Na patelni smażymy na maśle boczniaki i połówki pomidorków koktajlowych, dodajemy bulion warzywny i masło, potem dodajemy jeszcze do tego pierogi, by chwilę podusiły się jeszcze z warzywami. Dajemy też tymianek i natkę pietruszki. Nakładamy pierogi na talerz, polewając sosem z warzywami. Na wierzch potrawy cieniutko kroimy skrawki sera.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda