Pierogi z kurkami i serem korycińskim - przepis Doroty Markowskiej z Białegostoku

12 czerwca 2020

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda

Pierogi z kurkami i serem korycińskim - przepis Doroty Markowskiej z Białegostoku

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

farsz

  • 0,5 kg kurek, 
  • 0,5 kg sera korycińskiego, 
  • cebula, 
  • natka pietruszki, 
  • masło, 
  • sól,
  • pieprz


ciasto

  • 4 szklanki mąki pszennej, 
  • 10 łyżek jogurtu naturalnego, 
  • kostka masła, 
  • łyżeczka soli, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia


dodatkowo

  • olej rzepakowy do smażenia



Przygotowanie:

Pokrojone kurki podsmażamy na maśle z cebulą (nie długo, by nie zgorzkniały), a gdy przestygną, dodajemy pokrojony drobno ser, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.   

Z mąki, jogurtu wymieszanego z proszkiem do pieczenia, stopionego masła i odrobiny soli zagniatamy ciasto, które na godzinę odstawiamy do lodówki. Potem na posypanym mąką stole rozwałkowujemy ciasto (grubość około 5 milimetrów) i wyciskamy krążki (większe niż średnica szklanki). Krążki nadziewamy farszem, sklejamy i robimy warkocz (układamy na tacy posypanej mąką, warkoczem do góry). Smażymy na głębokim tłuszczu (niezbyt duży ogień, aby ser w środku pierogów roztopił się, a same pierogi nie spaliły się). Można podać z surówką z ogórka kiszonego.














Sandacz w sosie cytrynowym ze szparagami - przepis Artura Lenczewskiego z Supraśla

Delikatna ryba z sosem i szparagami - w sam raz na lekki, wiosenny obiad.










 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

"Ojciec Chrzestny" Mario Puzo

W 9 tygodni po Podlasiu

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok