Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Zupa botwinkowa - przepis Barbary Andrejuk z Bielska Podlaskiego
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
rosół (kurczak, seler, marchew, pietruszka, cebula, por, ziele angielskie, sól ziołowa, pieprz, może być też lubczyk)
młode buraki z liśćmi
cytryna
koperek
jajko
Przygotowanie:
Botwinkę gotujemy na rosole z kurczaka. Buraczki i łodygi kroimy w drobną kosteczką, siekamy też liście. W rosole na małym ogniu gotujemy najpierw buraczki i łodygi. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy cytrynę, pokrojone liście i koperek. Gotujemy jeszcze kilka minut, doprawiamy solą ziołową i pieprzem. Podajemy ze śmietaną i ugotowanym jajkiem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda