Zupa z czosnku niedźwiedziego - przepis Patrycji Grzywińskiej ze Starego Masiewa w gminie Narewka

26 czerwca 2020

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda

Zupa z czosnku niedźwiedziego - przepis Patrycji Grzywińskiej ze Starego Masiewa w gminie Narewka

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Zupa z czosnku niedźwiedziego - przepis Patrycji Grzywińskiej ze Starego Masiewa w gminie Narewka.


Składniki:

  • 4 litry rosołu (wołowina, pietruszka, seler, marchew, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz)
  • duży por lub 2 mniejsze (tylko biała część)
  • świeży koperek i oregano
  • 1/3 kostki masła
  • pestki słonecznika, dyni lub grzanki
  • 400 gramów do pół kilograma czosnku niedźwiedziego (świeży, mrożony lub kiszony)


Przygotowanie:

Gotujemy rosół na wołowinie ze sporą ilością włoszczyzny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Potem warzywa i mięso kroimy na mniejsze części, by łatwiej było je zmiksować. Wkładamy z powrotem do garnka. 

Siekamy por i podsmażamy go na maśle na rumiany kolor. Potem razem z czosnkiem niedźwiedzim dodajemy do rosołu. Gotujemy jeszcze około 20 minut. Całość miksujemy. Podajemy z pestkami lub grzankami. Posypujemy świeżym, posiekanym koperkiem i oregano.


Przeczytaj, zanim skomentujesz



Chleb - przepis Marianny Rogało z Dolistowa Starego w gminie Jaświły

Chleb - przepis Marianny Rogało z Dolistowa Starego w gminie Jaświły















Sandacz w sosie cytrynowym ze szparagami - przepis Artura Lenczewskiego z Supraśla

Delikatna ryba z sosem i szparagami - w sam raz na lekki, wiosenny obiad.




 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

Kino "Świerkowa 1"!

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok