Zupa z czosnku niedźwiedziego - przepis Patrycji Grzywińskiej ze Starego Masiewa w gminie Narewka

26 czerwca 2020

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Zupa z czosnku niedźwiedziego - przepis Patrycji Grzywińskiej ze Starego Masiewa w gminie Narewka | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Zupa z czosnku niedźwiedziego - przepis Patrycji Grzywińskiej ze Starego Masiewa w gminie Narewka.


Składniki:

  • 4 litry rosołu (wołowina, pietruszka, seler, marchew, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz)
  • duży por lub 2 mniejsze (tylko biała część)
  • świeży koperek i oregano
  • 1/3 kostki masła
  • pestki słonecznika, dyni lub grzanki
  • 400 gramów do pół kilograma czosnku niedźwiedziego (świeży, mrożony lub kiszony)


Przygotowanie:

Gotujemy rosół na wołowinie ze sporą ilością włoszczyzny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Potem warzywa i mięso kroimy na mniejsze części, by łatwiej było je zmiksować. Wkładamy z powrotem do garnka. 

Siekamy por i podsmażamy go na maśle na rumiany kolor. Potem razem z czosnkiem niedźwiedzim dodajemy do rosołu. Gotujemy jeszcze około 20 minut. Całość miksujemy. Podajemy z pestkami lub grzankami. Posypujemy świeżym, posiekanym koperkiem i oregano.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok