Kartacze z dziczyzną - przepis Marii Juśkiewicz z Jeleniewa

25 września 2020

Kartacze z dziczyzną Marii Juśkiewicz z Jeleniewa - fot. Renata Reda
Kartacze z dziczyzną Marii Juśkiewicz z Jeleniewa - fot. Renata Reda



0:00
0:00
Kartacze z dziczyzną - przepis Marii Juśkiewicz z Jeleniewa | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

1/3 ziemniaków ugotowanych

2/3 ziemniaków surowych

szynka z jelenia lub dzika

sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek

cebula



Przygotowanie:

Podsmażamy pokrojoną cebulę. Umyte, wilgotne mięso mielimy i doprawiamy solą, pieprzem naturalnym i ziołowym, majerankiem i podsmażoną cebulą (dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny). Ścieramy surowe ziemniaki i je wyciskamy (dodajemy do nich też skrobię, która powstanie na dnie miski po wyciśniętym z ziemniaków soku). Mielimy ugotowane ziemniaki i mieszamy je ze startymi, surowymi (przyprawiamy solą).

Na ręce lepimy placek, który nadziewamy farszem. Dokładnie sklejamy dość duże kluski. Wkładamy je do gotującej się osolonej wody. Co jakiś czas mieszamy, by kartacze się nie posklejały. Gotujemy około 20 minut. Podajemy na przykład okraszone podsmażoną cebulą.



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok