Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Kartacze z dziczyzną - przepis Marii Juśkiewicz z Jeleniewa
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
1/3 ziemniaków ugotowanych
2/3 ziemniaków surowych
szynka z jelenia lub dzika
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek
cebula
Przygotowanie:
Podsmażamy pokrojoną cebulę. Umyte, wilgotne mięso mielimy i doprawiamy solą, pieprzem naturalnym i ziołowym, majerankiem i podsmażoną cebulą (dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny). Ścieramy surowe ziemniaki i je wyciskamy (dodajemy do nich też skrobię, która powstanie na dnie miski po wyciśniętym z ziemniaków soku). Mielimy ugotowane ziemniaki i mieszamy je ze startymi, surowymi (przyprawiamy solą).
Na ręce lepimy placek, który nadziewamy farszem. Dokładnie sklejamy dość duże kluski. Wkładamy je do gotującej się osolonej wody. Co jakiś czas mieszamy, by kartacze się nie posklejały. Gotujemy około 20 minut. Podajemy na przykład okraszone podsmażoną cebulą.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda