Stek minutowy - przepis Krzysztofa Grzywińskiego ze Starego Masiewa

9 października 2020

Stek minutowy - przepis Krzysztofa Grzywińskiego ze Starego Masiewa, fot. Renata Reda
Stek minutowy - przepis Krzysztofa Grzywińskiego ze Starego Masiewa, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Stek minutowy - przepis Krzysztofa Grzywińskiego ze Starego Masiewa | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

antrykot wołowy

sól gruboziarnista, pieprz czarny mielony, ziarna pieprzu kolorowego

czosnek, masło, smalec

ziemniaki


Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, gdy wystygną wycinamy w nich rowki, które wypełniamy masłem czosnkowym (masło z czosnkiem, solą i pieprzem). Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową. Mięso wyjmujemy z lodówki pół godziny przed przyrządzeniem, kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Podsmażamy na rozgrzanym smalcu z obu stron (po 30 sekund do minuty). Następnie wkładamy na ruszt do rozgrzanego piekarnika (około 180 stopni Celsjusza) na 3-5 minut. Razem z mięsem podgrzewamy też ziemniaki. Pamiętajmy o podłożeniu tacki na spodzie piekarnika na ociekający tłuszcz. Możemy podawać np. z grillowanymi warzywami. Stek posypujemy gruboziarnistą solą i pieprzem (mogą być też ziarna pieprzu kolorowego).    


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok