Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Stek minutowy - przepis Krzysztofa Grzywińskiego ze Starego Masiewa
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
antrykot wołowy
sól gruboziarnista, pieprz czarny mielony, ziarna pieprzu kolorowego
czosnek, masło, smalec
ziemniaki
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, gdy wystygną wycinamy w nich rowki, które wypełniamy masłem czosnkowym (masło z czosnkiem, solą i pieprzem). Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową. Mięso wyjmujemy z lodówki pół godziny przed przyrządzeniem, kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Podsmażamy na rozgrzanym smalcu z obu stron (po 30 sekund do minuty). Następnie wkładamy na ruszt do rozgrzanego piekarnika (około 180 stopni Celsjusza) na 3-5 minut. Razem z mięsem podgrzewamy też ziemniaki. Pamiętajmy o podłożeniu tacki na spodzie piekarnika na ociekający tłuszcz. Możemy podawać np. z grillowanymi warzywami. Stek posypujemy gruboziarnistą solą i pieprzem (mogą być też ziarna pieprzu kolorowego).
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda