Chleb żytni - przepis Marzeny Karawieckiej z Sejn

11 grudnia 2020

Chleb żytni - przepis Marzeny Karawieckiej z Sejn, fot. Renata Reda
Chleb żytni - przepis Marzeny Karawieckiej z Sejn, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Chleb żytni - przepis Marzeny Karawieckiej z Sejn | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki na 3 chleby ważące po 1,4 kg

  • 2,5 kg mąki żytniej typ 720
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 4 łyżeczki soli kamiennej
  • 3 łyżki miodu
  • prawie litr zakwasu
  • około 2 litrów ciepłej, przegotowanej wody



Przygotowanie:

W misce mieszamy suche składniki: mąkę, siemię lniane, otręby pszenne, płatki owsiane, ziarna  słonecznika, sól. Do drugiej miski nalewy ciepłą wodę, dodajemy miód i zakwas. Wszystko dokładnie mieszamy, a potem wlewamy do miski z wymieszaną z ziarnami mąką.

Całość mieszamy - około litra ciasta odkładamy do słoika, by mieć zakwas do wypieku chleba kolejnym razem. Ciasta przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia (nie wypełniamy blaszek po brzegi, bo ciasto urośnie).

Odkładamy wypełnione blachy na 12 godzin. Pieczemy w temperaturze 160-170°C przez godzinę i 43 minuty.



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP RESPIRO DUO, MUZYCZNE OBLICZA KOBIETY

REKLAMA
OiFP PORANEK MŁODEGO MELOMANA

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok