Marynata do wędzonek - przepis Dariusza Macierzyńskiego z Przejmy Wysokiej w gminie Szypliszki

18 grudnia 2020

Marynata do wędzonek - przepis Dariusza Macierzyńskiego z Przejmy Wysokiej w gminie Szypliszki, fot. Renata Reda
Marynata do wędzonek - przepis Dariusza Macierzyńskiego z Przejmy Wysokiej w gminie Szypliszki, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Marynata do wędzonek - przepis Dariusza Macierzyńskiego z Przejmy Wysokiej w gminie Szypliszki | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

  • liść laurowy, gorczyca, pieprz kolorowy, ziele angielskie, jałowiec, kolendra, goździki (odrobinę), czosnek
  • solanka (80-100 gramów peklosoli na litr wody)


Przygotowanie:

Wszystkie zioła mielimy w młynku lub miażdżymy w moździerzu, dodajemy też wyciśnięty czosnek (w ilościach według uznania). Tak przygotowaną mieszanką dokładnie obsypujemy przygotowane do wędzenia (lub pieczenia) mięso. Przechowujemy w lodówce 24 godziny. Potem mięso wkładamy do solanki na 4-5 dni. Tak przygotowane mięso oddajemy do wędzarni lub sami wędzimy od 3 do 5 godzin w zależności od wielkości mięsa. Pieczemy natomiast w temperaturze 117-118 stopni Celsjusza około godziny (podlewając na przykład czerwonym winem).  

   


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok