Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Marynata do wędzonek - przepis Dariusza Macierzyńskiego z Przejmy Wysokiej w gminie Szypliszki
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie zioła mielimy w młynku lub miażdżymy w moździerzu, dodajemy też wyciśnięty czosnek (w ilościach według uznania). Tak przygotowaną mieszanką dokładnie obsypujemy przygotowane do wędzenia (lub pieczenia) mięso. Przechowujemy w lodówce 24 godziny. Potem mięso wkładamy do solanki na 4-5 dni. Tak przygotowane mięso oddajemy do wędzarni lub sami wędzimy od 3 do 5 godzin w zależności od wielkości mięsa. Pieczemy natomiast w temperaturze 117-118 stopni Celsjusza około godziny (podlewając na przykład czerwonym winem).
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda