Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Flaki z węgorza - przepis Marii Juśkiewicz z Jeleniewa
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
Przygotowanie:
Węgorza dokładnie oddzielamy od ości, po czym tniemy go na cienkie paseczki. Przygotowujemy warzywny wywar: do osolonej wody wkładamy liść laurowy, ziele angielskie, ości z węgorza, cebulę i marchew (niekrojone), przyprawiamy pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny. Potem odcedzamy wywar od ości i warzyw. Warzywa kroimy i z powrotem wkładamy je do wywaru. W drugim garnku gotujemy osoloną wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Do wrzątku na chwilę wrzucamy paseczki węgorza. Wyjmujemy je i dodajemy do talerza z wywarem warzywnym i pokrojonymi warzywami.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda