Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Placki na liściu kapusty - przepis Marii Pieczulis z Puńska
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
- suszone liście kapusty
- ziemniaki
- sól, pieprz, majeranek
- cebula, boczek, śmietana, mleko
Przygotowanie:
Część ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, część surowych ścieramy na tarce (w proporcjach 1:3, ale mogą też być inne proporcje, by masa nie była rzadka). Na blachę kładziemy suszone liście kapusty, które skrapiamy wodą. Nakładamy na nie ciasto ziemniaczane, wkładamy do piekarnika na godzinę (pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza). Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojony w kosteczkę boczek. Do jeszcze ciepłego mięsa dolewamy mleko i śmietanę (cały czas mieszając), przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Z upieczonych placków zdejmujemy liście kapusty, kroimy ja na części i wkładamy do sosu śmietanowego. Po 15 minutach są gotowe do jedzenia.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda