Szpinakowe pierogi - przepis Barbary Andrejuk z Bielska Podlaskiego

18 stycznia 2021

Szpinakowe pierogi, fot. Renata Reda
Szpinakowe pierogi, fot. Renata Reda

Szpinakowe pierogi - przepis Barbary Andrejuk z Bielska Podlaskiego

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 0,5 litra wrzącej wody
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • pół szklanki szpinaku (sparzonego, odparowanego)
  • farsz - pierś lub uda kurczaka, kukurydza z puszki, marchew, papryka (w równych częściach)
  • ser żółty, majonez, pieprz naturalny, papryka słodka i ostra, sól ziołowa


 
 
 

Przygotowanie ciasta:

Świeży szpinak trzeba posiekać, podgotować i odparować (może też być mrożony i odparowany). Do przesianej mąki wlewamy wrzątek, olej, szczyptę soli i mieszamy łyżką (potem ugniatamy ręką, dodając szpinak). Ugniatamy, aż będziemy mieć jednolitą zieloną masę, przykrywamy ściereczką i odkładamy na kilkanaście minut.   


Przygotowanie farszu: 

Pokrojone w kosteczkę mięso kurczaka podsmażamy. Pokrojoną kostkę marchew gotujemy i odparowujemy. Paprykę też kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Drobno w kostkę kroimy też ser żółty. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy majonezem, solą ziołową, pieprzem, papryką słodką i ostrą.   


Przygotowanie pierogów:

Rozwałkowujemy ciasto, z którego wycinamy krążki. Nadziewamy je i sklejamy, tworząc na przykład sakiewki. Gotujemy na parze około 12 minut. Podajemy okraszone podsmażoną cebulką.



Przeczytaj, zanim skomentujesz

Gicz jagnięca na puree selerowo-ziemniaczanym - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku


Gicz jagnięca na puree selerowo-ziemniaczanym - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku



Kartacze - przepis Moniki Kosiorek-Olbryś z Konarzyc


Kartacze - przepis Moniki Kosiorek-Olbryś z Konarzyc



Jajko z jogurtem i warzywami - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku


Jajko z jogurtem i warzywami - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku



Przetwory z warzyw - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Przetwory z warzyw - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Pasztet z cukinii - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku


Pasztet z cukinii - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku





Rejbak - przepis Moniki Kosiorek-Olbryś z Konarzyc


Rejbak - przepis Moniki Kosiorek-Olbryś z Konarzyc



Policzki wieprzowe - przepis Bogdana Mroza z Suwałk


Policzki wieprzowe - przepis Bogdana Mroza z Suwałk






 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok