Szpinakowe pierogi - przepis Barbary Andrejuk z Bielska Podlaskiego

18 stycznia 2021

Szpinakowe pierogi, fot. Renata Reda
Szpinakowe pierogi, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Szpinakowe pierogi - przepis Barbary Andrejuk z Bielska Podlaskiego | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 0,5 litra wrzącej wody
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • pół szklanki szpinaku (sparzonego, odparowanego)
  • farsz - pierś lub uda kurczaka, kukurydza z puszki, marchew, papryka (w równych częściach)
  • ser żółty, majonez, pieprz naturalny, papryka słodka i ostra, sól ziołowa


 
 
 

Przygotowanie ciasta:

Świeży szpinak trzeba posiekać, podgotować i odparować (może też być mrożony i odparowany). Do przesianej mąki wlewamy wrzątek, olej, szczyptę soli i mieszamy łyżką (potem ugniatamy ręką, dodając szpinak). Ugniatamy, aż będziemy mieć jednolitą zieloną masę, przykrywamy ściereczką i odkładamy na kilkanaście minut.   


Przygotowanie farszu: 

Pokrojone w kosteczkę mięso kurczaka podsmażamy. Pokrojoną kostkę marchew gotujemy i odparowujemy. Paprykę też kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Drobno w kostkę kroimy też ser żółty. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy majonezem, solą ziołową, pieprzem, papryką słodką i ostrą.   


Przygotowanie pierogów:

Rozwałkowujemy ciasto, z którego wycinamy krążki. Nadziewamy je i sklejamy, tworząc na przykład sakiewki. Gotujemy na parze około 12 minut. Podajemy okraszone podsmażoną cebulką.



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok