Oładzie - przepis Marianny Rogało z Dolistowa Starego

24 stycznia 2021

Oładzie - przepis Marianny Rogało z Dolistowa Starego, fot. Renata Reda
Oładzie - przepis Marianny Rogało z Dolistowa Starego, fot. Renata Reda

Oładzie - przepis Marianny Rogało z Dolistowa Starego

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej (wyjdzie około 40 pampuchów-oładzi)
  • 5 dkg drożdży
  • jajko
  • 300-400 ml mleka
  • szczypta soli 
  • 2-3 łyżki oleju
  • 3 łyżki wódki
  • płaska łyżeczka cukru
  • olej do smażenia




Przygotowanie:

Robimy rozczyn z drożdży, ciepłego mleka (szklanka) i cukru (na kilka minut odstawiamy w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować). Do mąki dodajemy rozczyn, jedno jajko, szczyptę soli, alkohol, olej i pozostałą część ciepłego mleka. Ugniatamy ciasto i odstawiamy je na godzinę przykryte ściereczką. Stolnicę posypujemy mąką i nożem kroimy prostokąty, które smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z konfiturami.


Przeczytaj, zanim skomentujesz



Bliny litewskie - przepis Marii Pieczulis z Puńska


Bliny litewskie - przepis Marii Pieczulis z Puńska


















 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

„Łamacz szyfrów” Andrzeja Fedorowicza

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok