Kaszanka - przepis Dariusza Macierzyńskiego z gminy Szypliszki

1 lutego 2021

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Kaszanka - przepis Dariusza Macierzyńskiego z gminy Szypliszki | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

  • skórki ze słoniny 
  • mięso z golonek, łopatek i schabu wieprzowego, nerki, głowizna (zdjęte z ugotowanych kości)
  • krew suszona (125 gramów na 5 kg farszu mięsnego)
  • jelita (moczymy około 3 godz. w wodzie)
  • ziele angielskie, liść laurowy, czosnek świeży i suszony, majeranek, sól, pieprz
  • kasza gryczana prażona (8 torebek na 5 kg farszu mięsnego)


Przygotowanie:

Kości wieprzowe, skórki ze słoniny i podroby gotujemy w przyprawach (ziele angielskie, liść laurowy, czosnek świeży, majeranek) około trzech godzin. Potem około godziny studzimy na wyłączonym palniku.

Następnie kości obieramy z mięsa, które w proporcjach jeden do jednego łączymy ze skórkami ze słoniny. Przyprawiamy solą, pieprzem, jeszcze raz majerankiem i suszonym czosnkiem. Mielimy przez maszynkę o drobnych oczkach i mieszamy z krwią suszoną.

W wywarze po kościach i podrobach gotujemy kaszę, którą potem dokładnie mieszamy z farszem mięsnym. Nadziewamy jelita. Kaszankę możemy piec na grillu lub parzyć około pół godziny w wodzie w 72°C.     



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok