Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Ślimaki po burgundzku - przepis Agnieszki Tercjak ze wsi Szablak w gminie Nowogród
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
- ślimaki
- czosnek, masło, natka pietruszki, pieprz, sól
- bulion warzywny
Przygotowanie:
Kupione na plantacji żywe ślimaki powinny być już gotowe do przygotowania potrawy. Należy je posypać solą i pokropić wodą, by pojawił się na nich śluz, który zmywamy pod bieżącą wodą. Wrzucamy je do osolonego wrzątku, w którym gotujemy je około 10 minut. Potem mięso wyjmujemy wykałaczką ze skorupek. Obcinamy stópki ślimaka od reszty ciała (około połowy wyrzucamy). Stópki gotujemy około półtorej godziny w bulionie warzywnym na wolnym ogniu. Oddzielnie gotujemy w osolonej wodzie skorupki (pół godziny). Z masła, czosnku (wyciśniętego), posiekanej natki pietruszki robimy masło czosnkowe, przyprawiając solą i pieprzem. Potem takie masło nakładamy do muszelki, wkładamy stópkę ślimaka i jeszcze z wierzchu przykrywamy masłem. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku około 20 minut (aż masło będzie bulgotać). Smakuje bardzo z bagietką.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda