Ślimaki po burgundzku - przepis Agnieszki Tercjak ze wsi Szablak w gminie Nowogród

7 lutego 2021

Ślimaki po burgundzku - przepis Agnieszki Tercjak ze wsi Szablak w gminie Nowogród, fot. Renata Reda
Ślimaki po burgundzku - przepis Agnieszki Tercjak ze wsi Szablak w gminie Nowogród, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Ślimaki po burgundzku - przepis Agnieszki Tercjak ze wsi Szablak w gminie Nowogród | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

- ślimaki

- czosnek, masło, natka pietruszki, pieprz, sól

- bulion warzywny


Przygotowanie:

Kupione na plantacji żywe ślimaki powinny być już gotowe do przygotowania potrawy. Należy je posypać solą i pokropić wodą, by pojawił się na nich śluz, który zmywamy pod bieżącą wodą. Wrzucamy je do osolonego wrzątku, w którym gotujemy je około 10 minut. Potem mięso wyjmujemy wykałaczką ze skorupek. Obcinamy stópki ślimaka od reszty ciała (około połowy wyrzucamy). Stópki gotujemy około półtorej godziny w  bulionie warzywnym na wolnym ogniu. Oddzielnie gotujemy w osolonej wodzie skorupki (pół godziny). Z masła, czosnku (wyciśniętego), posiekanej natki pietruszki robimy masło czosnkowe, przyprawiając solą i pieprzem. Potem takie masło nakładamy do muszelki, wkładamy stópkę ślimaka i jeszcze z wierzchu przykrywamy masłem. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku około 20 minut (aż masło będzie bulgotać). Smakuje bardzo z bagietką.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP RESPIRO DUO, MUZYCZNE OBLICZA KOBIETY

REKLAMA
OiFP PORANEK MŁODEGO MELOMANA

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok