Bliny litewskie - przepis Marii Pieczulis z Puńska

23 lutego 2021

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Bliny litewskie - przepis Marii Pieczulis z Puńska | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

  • 1 kg startych ziemniaków surowych
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej 
  • sól, pieprz
  • zmielone mięso z łopatki wieprzowej przyprawione solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem (mielonym lub świeżym wyciskanym)  
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

Ziemniaki tarkujemy razem z cebulą, dodajemy jajka, mąkę kukurydzianą, przyprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy ciasto ziemniaczane (placki o średnicy 5 cm). Gdy troszkę się zapieką, nakładamy na nie warstwę mięsa i przykrywamy kolejną warstwą ciasta ziemniaczanego. Smażymy na niewielkim ogniu, by placki się nie spaliły. Przypiekamy z obu stron na złocisty kolor (po 10 minut z każdej strony). Podajemy na przykład z gęstą, kwaśną śmietaną.

    


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



PNBC

50 lat przy Świerkowej

Podlaskie nas rusza - Ruszamy w Podlaskie!

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok