Suszona wołowina - przepis Krzysztofa Grzywińskiego ze Starego Masiewa

5 marca 2021

Suszona wołowina, fot. Renata Reda
Suszona wołowina, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Suszona wołowina - przepis Krzysztofa Grzywińskiego | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

  • wołowina (mięso najlepiej z krowy polskiej czerwonej, wypasanej latem na łąkach a zimą karmioną sianem)
  • mieszanka przypraw (sól, pieprz, kolendra, gorczyca, suszone zioła z Puszczy Białowieskiej)
  • ocet balsamiczny (zmieszane octy kilku producentów według naszego upodobania)
  • sos rybny (w sklepach dostępne różne produkty na bazie sfermentowanych ryb), sos do wołowiny


Przygotowanie:

Mięso kroimy wzdłuż włókien na paski o średnicy 1 cm. Moczymy w occie balsamicznym, obtaczamy w przyprawach, wręcz wbijamy w nie mięso. Wkładamy do pojemnika i przez 48 godzin przechowujemy w lodówce. Potem skrapiamy i nacieramy sosem lub mieszanką sosów i wkładamy do lodówki na kolejnych 12 godzin.

Możemy suszyć przy kaloryferze (średnio nagrzanym), w przewiewnym miejscu. Suszymy 5-7 dni. Potem mięso kładziemy do lodówki na kilka dni, gdzie dojrzewa i może być przetrzymywane wiele miesięcy.



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok