Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Suszona wołowina - przepis Krzysztofa Grzywińskiego ze Starego Masiewa
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso kroimy wzdłuż włókien na paski o średnicy 1 cm. Moczymy w occie balsamicznym, obtaczamy w przyprawach, wręcz wbijamy w nie mięso. Wkładamy do pojemnika i przez 48 godzin przechowujemy w lodówce. Potem skrapiamy i nacieramy sosem lub mieszanką sosów i wkładamy do lodówki na kolejnych 12 godzin.
Możemy suszyć przy kaloryferze (średnio nagrzanym), w przewiewnym miejscu. Suszymy 5-7 dni. Potem mięso kładziemy do lodówki na kilka dni, gdzie dojrzewa i może być przetrzymywane wiele miesięcy.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda