Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Marchwianka - przepis Uli Zawadzkiej ze wsi Dobromil koło Bielska Podlaskiego
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
szklanka białej fasoli (Jaś Duży)
4 ziemniaki
6 marchwi
boczek wędzony, cebula, olej rzepakowy
4 ziarnka ziela angielskiego, 2 listki liścia laurowego, sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasole dzień wcześniej moczymy, potem gotujemy w osolonej wodzie. Razem z zielem angielskim i liściem laurowym gotujemy ziemniaki i marchew, trochę soląc. Gdy ugotują się, to zioła wyjmujemy, odlewamy prawie całą wodę (ale nie wszystko) i ubijamy je tłuczkiem na puree. Boczek i cebulę kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy na patelni. Potem marchwiowo - ziemniaczane puree mieszamy z całą fasolą, boczkiem i cebulką. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda