Marchwianka - przepis Uli Zawadzkiej ze wsi Dobromil koło Bielska Podlaskiego

26 marca 2021

Marchwianka - przepis Uli Zawadzkiej ze wsi Dobromil koło Bielska Podlaskiego, fot. Renata Reda
Marchwianka - przepis Uli Zawadzkiej ze wsi Dobromil koło Bielska Podlaskiego, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Marchwianka - przepis Uli Zawadzkiej ze wsi Dobromil koło Bielska Podlaskiego | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

szklanka białej fasoli (Jaś Duży)

4 ziemniaki

6 marchwi

boczek wędzony, cebula, olej rzepakowy

4 ziarnka ziela angielskiego, 2 listki liścia laurowego, sól, pieprz


Przygotowanie:

Fasole dzień wcześniej moczymy, potem gotujemy w osolonej wodzie. Razem z zielem angielskim i liściem laurowym gotujemy ziemniaki i marchew, trochę soląc. Gdy ugotują się, to zioła wyjmujemy, odlewamy prawie całą wodę (ale nie wszystko) i ubijamy je tłuczkiem na puree. Boczek i cebulę kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy na patelni. Potem marchwiowo - ziemniaczane puree mieszamy z całą fasolą, boczkiem i cebulką. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.  


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
OiFP KONCERT DYPLOMANTÓW UMFC FILII W BIAŁYMSTOKU

REKLAMA
NIETEATR ŻYCIORYS - Wojciech Wysocki | monodram poetycki

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok