Tort brownie z masłem orzechowym - przepis Marii Łukaszewicz z Supraśla

6 maja 2021

Tort brownie z masłem orzechowym - przepis Marii Łukaszewicz z Supraśla, fot. Renata Reda
Tort brownie z masłem orzechowym - przepis Marii Łukaszewicz z Supraśla, fot. Renata Reda

Tort brownie z masłem orzechowym - przepis Marii Łukaszewicz z Supraśla

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki na 3 torciki - ciasto:

  • 125 g soku pomarańczowego
  • 1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 200 gr czekolady
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 80 g jogurtu
  • 4 jajka
  • 170 g mąki pszennej
  • szczypta soli himalajskiej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao


Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy z czekoladą w miseczce w gorącej wodzie. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich sok pomarańczowy, jogurt i dalej miksujemy. Do rozpuszczonej czekolady i masła dodajemy sól, proszek do pieczenia, sodę, kawę, na koniec mąkę wymieszaną z kakao. Wszystko mieszamy i wylewamy do nasmarowanych tłuszczem 9 form (około 20 cm średnicy). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.    


Składniki na krem:

  • 100 g masła 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 450 g masła orzechowego
  • 1 łyżka cukru


Przygotowanie:

Miksujemy wszystkie składniki, aż krem będzie jasny i puszysty.

Słony karmel: 4 łyżki cukru podgrzewamy na patelni, aż będzie brązowy i zalewamy 1/4 szklanki wody. Całość musi się gotować około 5 minut. Potem dodajemy 8 łyżek śmietany 30-procentowej i gotujemy jeszcze około 10 minut. Na koniec dajemy szczyptę soli himalajskiej. 

Składamy torcik: Każdy placek polewamy sokiem z pomarańczy. Nakładamy masę kremową, następnie kolejny placek, który też polewamy sokiem i ostatni (trzeci) placek układamy, polewamy sokiem i smarujemy masą. Kremem smarujemy też boki, które dodatkowo dekorujemy skruszonym, suszonym ciastem. Całosć dekorujemy słonym karmelem.  




Przeczytaj, zanim skomentujesz



Rejbak - przepis Moniki Kosiorek-Olbryś z Konarzyc


Rejbak - przepis Moniki Kosiorek-Olbryś z Konarzyc



Policzki wieprzowe - przepis Bogdana Mroza z Suwałk


Policzki wieprzowe - przepis Bogdana Mroza z Suwałk





Polędwiczki z dzika z pszenicą - przepis Bogdana Mroza z Suwałk


Polędwiczki z dzika z pszenicą - przepis Bogdana Mroza z Suwałk



Stynka smażona i marynowana - przepis Jana Juśkiewicza z Jeleniewa


Stynka smażona i marynowana - przepis Jana Juśkiewicza z Jeleniewa



Sielawa - przepis Bogdana Mroza z Suwałk


Sielawa - przepis Bogdana Mroza z Suwałk



Dip i koktajl z pokrzywy - przepis Marty Waśko z Białegostoku


Dip i koktajl z pokrzywy - przepis Marty Waśko z Białegostoku



Pesto z pokrzywy i pesto z liści rzodkiewki - przepis Marty Waśko z Białegostoku


Pesto z pokrzywy i pesto z liści rzodkiewki - przepis Marty Waśko z Białegostoku




 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok