Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Tort brownie z masłem orzechowym - przepis Marii Łukaszewicz z Supraśla
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki na 3 torciki - ciasto:
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy z czekoladą w miseczce w gorącej wodzie. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich sok pomarańczowy, jogurt i dalej miksujemy. Do rozpuszczonej czekolady i masła dodajemy sól, proszek do pieczenia, sodę, kawę, na koniec mąkę wymieszaną z kakao. Wszystko mieszamy i wylewamy do nasmarowanych tłuszczem 9 form (około 20 cm średnicy). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
Składniki na krem:
Przygotowanie:
Miksujemy wszystkie składniki, aż krem będzie jasny i puszysty.
Słony karmel: 4 łyżki cukru podgrzewamy na patelni, aż będzie brązowy i zalewamy 1/4 szklanki wody. Całość musi się gotować około 5 minut. Potem dodajemy 8 łyżek śmietany 30-procentowej i gotujemy jeszcze około 10 minut. Na koniec dajemy szczyptę soli himalajskiej.
Składamy torcik: Każdy placek polewamy sokiem z pomarańczy. Nakładamy masę kremową, następnie kolejny placek, który też polewamy sokiem i ostatni (trzeci) placek układamy, polewamy sokiem i smarujemy masą. Kremem smarujemy też boki, które dodatkowo dekorujemy skruszonym, suszonym ciastem. Całosć dekorujemy słonym karmelem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda