Kotlety z pokrzywy - przepis Marty Waśko z Białegostoku

14 maja 2021

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda

Kotlety z pokrzywy - przepis Marty Waśko z Białegostoku

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

  • 2 szklanki umytych górnych liści pokrzywy (nie ubijamy w szklance)
  • 5 pieczarek średniej wielkości
  • 2 średnie cebule
  • 3 jajka
  • trochę kaszy manny do zagęszczenia
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, kurkuma, czosnek niedźwiedzi
  • olej do smażenia
  • torebka ryżu



Przygotowanie:

Ryż gotujemy i studzimy. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę i pokrojone w kosteczkę pieczarki. Gdy cebula będzie złocista, dodajemy drobno posiekaną pokrzywę. Smażymy, aż zmięknie (możemy też dolać trochę wodę i czekać, aż wyparuje), przyprawiamy, kurkumą, solą i pieprzem.

Tak przygotowany farsz odstawiamy na chwilę, by delikatnie przestygnął. Do miski wsypujemy ryż, dodajemy farsz pieczarkowo-pokrzywowy, sporą porcję czosnku niedźwiedziego i zagniatamy. Jeśli jest za rzadkie, dodajemy kaszę mannę. Wbijamy trzy jajka i znowu dokładnie mieszamy.

Formujemy w dłoni kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron, aż pojawi się chrupiąca skórka. Kotleciki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.



Przeczytaj, zanim skomentujesz



Rejbak - przepis Moniki Kosiorek-Olbryś z Konarzyc


Rejbak - przepis Moniki Kosiorek-Olbryś z Konarzyc



Policzki wieprzowe - przepis Bogdana Mroza z Suwałk


Policzki wieprzowe - przepis Bogdana Mroza z Suwałk





Polędwiczki z dzika z pszenicą - przepis Bogdana Mroza z Suwałk


Polędwiczki z dzika z pszenicą - przepis Bogdana Mroza z Suwałk



Stynka smażona i marynowana - przepis Jana Juśkiewicza z Jeleniewa


Stynka smażona i marynowana - przepis Jana Juśkiewicza z Jeleniewa



Sielawa - przepis Bogdana Mroza z Suwałk


Sielawa - przepis Bogdana Mroza z Suwałk



Dip i koktajl z pokrzywy - przepis Marty Waśko z Białegostoku


Dip i koktajl z pokrzywy - przepis Marty Waśko z Białegostoku



Pesto z pokrzywy i pesto z liści rzodkiewki - przepis Marty Waśko z Białegostoku


Pesto z pokrzywy i pesto z liści rzodkiewki - przepis Marty Waśko z Białegostoku




 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok