Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Kotlety z pokrzywy - przepis Marty Waśko z Białegostoku
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
Przygotowanie:
Ryż gotujemy i studzimy. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę i pokrojone w kosteczkę pieczarki. Gdy cebula będzie złocista, dodajemy drobno posiekaną pokrzywę. Smażymy, aż zmięknie (możemy też dolać trochę wodę i czekać, aż wyparuje), przyprawiamy, kurkumą, solą i pieprzem.
Tak przygotowany farsz odstawiamy na chwilę, by delikatnie przestygnął. Do miski wsypujemy ryż, dodajemy farsz pieczarkowo-pokrzywowy, sporą porcję czosnku niedźwiedziego i zagniatamy. Jeśli jest za rzadkie, dodajemy kaszę mannę. Wbijamy trzy jajka i znowu dokładnie mieszamy.
Formujemy w dłoni kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron, aż pojawi się chrupiąca skórka. Kotleciki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda