Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pesto z pokrzywy i pesto z liści rzodkiewki - przepis Marty Waśko z Białegostoku
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki na pesto z pokrzywy:
liście pokrzywy
olej słonecznikowy (lub dowolny)
pestki słonecznika
czosnek
Składniki na pesto z liści rzodkiewki:
liście rzodkiewki
pestki słonecznika
olej słonecznikowy (lub dowolny)
ocet jabłkowy
Przygotowanie:
Pestki słonecznika prażymy na patelni (bez tłuszczu). Razem miksujemy wszystkie składniki. Możemy oddzielnie zrobić pesto z pokrzywy i oddzielnie z liści rzodkiewki, ale możemy też z tych składników zrobić jedno pesto. W zależności od upodobań, możemy też dodać rukoli lub różnych rodzajów orzechów (prażonych).
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda