Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Polędwiczki z dzika z pszenicą - przepis Bogdana Mroza z Suwałk
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
Przygotowanie:
Polędwiczki z dzika marynujemy w oliwie, rozgniecionym w moździerzu jałowcu, odrobinie rozmarynu, soli i czosnku. Mięso leży w marynacie 2 dni. Potem gotujemy je metodą sous vide, czyli zapakowane próżniowo w plastikowej torebce, około 3 godzin na malutkim ogniu. Borowiki gotujemy w białym winie, dodając tymianek, czosnek, śmietanę i przyprawiając sosem sojowym, na koniec dodajemy zimne masło.
Pszenicę gotujemy około 3 godzin. Seler, pietruszkę, marchew kroimy w kostkę i lekko podsmażamy (by były chrupkie), przyprawiamy sosem sojowym. Potem dodajemy do nich tofu, gdy się lekko stopi to dodajemy pszenicę. Podlewamy śmietanką i dajemy trochę masła.
Buraki gotujemy 2 godziny, kroimy w kostkę. Na oliwie przesmażamy pokrojony czosnek, dodajemy sok z porzeczki i dopiero teraz pokrojone w kostkę buraczki. Przyprawiamy sosem sojowym. Buraczki będą gotowe, gdy sos zacznie się karmelizować.
Polędwiczki z dzika podgrzewamy 3 minuty w sosie borowikowym (który nie może się zagotować, ma się tylko podgrzać).
Tak przygotowane danie układamy na talerzu. Możemy je przez 2 minutki trzymać pod kloszem, pod który wpuszczamy dym z jabłoni. Potrawa nabierze dodatkowego aromatu. Aromat wędzenia można też uzyskać, gdy podpalone wióry z jabłoni zalejemy oliwą i jeszcze trochę podgotujemy. Jak wystygnie, to dodajemy rozgnieciony w moździerzu jałowiec, odrobinę rozmarynu, soli i czosnku. I w tym marynujemy polędwiczki z dzika.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda