Polędwiczki z dzika z pszenicą - przepis Bogdana Mroza z Suwałk

19 czerwca 2021

Polędwiczki z dzika z pszenicą - przepis Bogdana Mroza z Suwałk, fot. Renata Reda
Polędwiczki z dzika z pszenicą - przepis Bogdana Mroza z Suwałk, fot. Renata Reda

Polędwiczki z dzika z pszenicą - przepis Bogdana Mroza z Suwałk

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

  • polędwiczki z dzika
  • sól kamienna, jałowiec, rozmaryn, oliwa
  • 2/3 pszenicy ekologicznej i 1/3 wędzonego tofu, seler, pietruszka i marchewka 
  • śmietanka 30%
  • czerwone buraki
  • czosnek
  • sos sojowy
  • sok z czarnej porzeczki
  • borowiki świeże lub mrożone, tymianek świeży, czosnek, śmietana, białe wino, masło




Przygotowanie:

Polędwiczki z dzika marynujemy w oliwie, rozgniecionym w moździerzu jałowcu, odrobinie rozmarynu, soli i czosnku. Mięso leży w marynacie 2 dni. Potem gotujemy je metodą sous vide, czyli zapakowane próżniowo w plastikowej torebce, około 3 godzin na malutkim ogniu. Borowiki gotujemy w białym winie, dodając tymianek, czosnek, śmietanę i przyprawiając sosem sojowym, na koniec dodajemy zimne masło.    

Pszenicę gotujemy około 3 godzin. Seler, pietruszkę, marchew kroimy w kostkę i lekko podsmażamy (by były chrupkie), przyprawiamy sosem sojowym. Potem dodajemy do nich tofu, gdy się lekko stopi to dodajemy pszenicę. Podlewamy śmietanką i dajemy trochę masła.  

Buraki gotujemy 2 godziny, kroimy w kostkę. Na oliwie przesmażamy pokrojony czosnek, dodajemy sok z porzeczki i dopiero teraz pokrojone w kostkę buraczki. Przyprawiamy sosem sojowym. Buraczki będą gotowe, gdy sos zacznie się karmelizować.

Polędwiczki z dzika podgrzewamy 3 minuty w sosie borowikowym (który nie może się zagotować, ma się tylko podgrzać). 

Tak przygotowane danie układamy na talerzu. Możemy je przez 2 minutki trzymać pod kloszem, pod który wpuszczamy dym z jabłoni. Potrawa nabierze dodatkowego aromatu. Aromat wędzenia można też uzyskać, gdy podpalone wióry z jabłoni zalejemy oliwą i jeszcze trochę podgotujemy. Jak wystygnie, to dodajemy rozgnieciony w moździerzu jałowiec, odrobinę rozmarynu, soli i czosnku. I w tym marynujemy polędwiczki z dzika.    



Przeczytaj, zanim skomentujesz



Stynka smażona i marynowana - przepis Jana Juśkiewicza z Jeleniewa


Stynka smażona i marynowana - przepis Jana Juśkiewicza z Jeleniewa



Sielawa - przepis Bogdana Mroza z Suwałk


Sielawa - przepis Bogdana Mroza z Suwałk



Dip i koktajl z pokrzywy - przepis Marty Waśko z Białegostoku


Dip i koktajl z pokrzywy - przepis Marty Waśko z Białegostoku



Pesto z pokrzywy i pesto z liści rzodkiewki - przepis Marty Waśko z Białegostoku


Pesto z pokrzywy i pesto z liści rzodkiewki - przepis Marty Waśko z Białegostoku



Kotlety z pokrzywy - przepis Marty Waśko z Białegostoku


Kotlety z pokrzywy - przepis Marty Waśko z Białegostoku



Zupa pokrzywowa - przepis Marii Juśkiewicz z Jeleniewa


Zupa pokrzywowa - przepis Marii Juśkiewicz z Jeleniewa





Pasta twarogowa - przepis Aurelii Felińskiej-Szymczak ze wsi Miejskie Nowiny


Pasta twarogowa - przepis Aurelii Felińskiej-Szymczak ze wsi Miejskie Nowiny w gminie Sokółka




 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

REKLAMA
Nowy tytul

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok