Pszenica w stylu orientalnym - przepis Bogdana Mroza z Suwałk

27 czerwca 2021

Pszenica w stylu orientalnym - przepis Bogdana Mroza z Suwałk, fot. Renata Reda
Pszenica w stylu orientalnym - przepis Bogdana Mroza z Suwałk, fot. Renata Reda

Pszenica w stylu orientalnym - przepis Bogdana Mroza z Suwałk

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Pszenica w stylu orientalnym - przepis Bogdana Mroza z Suwałk


Składniki:

  • ekologiczna pszenica
  • grzyby słomkowe (w zalewie własnej)
  • mleko kokosowe
  • papryczka chili
  • cebula, papryka czerwona, cukinia
  • cebula dymka
  • świeża kolendra
  • sos sojowy
  • olej


Przygotowanie:

Pszenicę gotujemy około 3 godzin. Na patelni podsmażamy na oleju pokrojone w kostkę warzywa: cebulę, paprykę czerwoną, cukinię. Dodajemy pokrojone na połówki grzyby i smażymy około 2 minut, dodając też świeżo zmiksowanej świeżej papryczki chili (według uznania, ale powinna być w miarę ostra potrawa). Przyprawiamy sosem sojowym. Warzywa dusimy w mleczku kokosowym. Na koniec dodajemy ugotowaną pszenicę (połowa warzyw, połowa pszenicy). Dusimy jeszcze około 2 minut. Nakładamy na talerz i posypujemy posiekaną kolendrą i szczypiorkiem.


Przeczytaj, zanim skomentujesz



Rejbak - przepis Moniki Kosiorek-Olbryś z Konarzyc


Rejbak - przepis Moniki Kosiorek-Olbryś z Konarzyc



Policzki wieprzowe - przepis Bogdana Mroza z Suwałk


Policzki wieprzowe - przepis Bogdana Mroza z Suwałk



Polędwiczki z dzika z pszenicą - przepis Bogdana Mroza z Suwałk


Polędwiczki z dzika z pszenicą - przepis Bogdana Mroza z Suwałk



Stynka smażona i marynowana - przepis Jana Juśkiewicza z Jeleniewa


Stynka smażona i marynowana - przepis Jana Juśkiewicza z Jeleniewa



Sielawa - przepis Bogdana Mroza z Suwałk


Sielawa - przepis Bogdana Mroza z Suwałk



Dip i koktajl z pokrzywy - przepis Marty Waśko z Białegostoku


Dip i koktajl z pokrzywy - przepis Marty Waśko z Białegostoku



Pesto z pokrzywy i pesto z liści rzodkiewki - przepis Marty Waśko z Białegostoku


Pesto z pokrzywy i pesto z liści rzodkiewki - przepis Marty Waśko z Białegostoku



Kotlety z pokrzywy - przepis Marty Waśko z Białegostoku


Kotlety z pokrzywy - przepis Marty Waśko z Białegostoku




 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok