Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pszenica w stylu orientalnym - przepis Bogdana Mroza z Suwałk
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Pszenica w stylu orientalnym - przepis Bogdana Mroza z Suwałk
Składniki:
Przygotowanie:
Pszenicę gotujemy około 3 godzin. Na patelni podsmażamy na oleju pokrojone w kostkę warzywa: cebulę, paprykę czerwoną, cukinię. Dodajemy pokrojone na połówki grzyby i smażymy około 2 minut, dodając też świeżo zmiksowanej świeżej papryczki chili (według uznania, ale powinna być w miarę ostra potrawa). Przyprawiamy sosem sojowym. Warzywa dusimy w mleczku kokosowym. Na koniec dodajemy ugotowaną pszenicę (połowa warzyw, połowa pszenicy). Dusimy jeszcze około 2 minut. Nakładamy na talerz i posypujemy posiekaną kolendrą i szczypiorkiem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda