Jajko z jogurtem i warzywami - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku

10 października 2021

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda

Składniki:

  • jajko
  • jogurt grecki naturalny, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz
  • świeże ogórki, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, marynowana cebulka
  • sos na bazie pasty sezamowej, oliwy i wędzonej papryki 


Przygotowanie:

Jajko gotujemy metodą sous vide: 40 minut w 64 stopniach Celsjusza. 

Chodzi o podgrzewanie w kontrolowanej, niskiej temperaturze. Metoda jest prosta, ale potrzebny jest termometr kuchenny. Wymagane jest także stanie nad garnkiem i kontrolowanie temperatury. Jeśli jest za gorąco, dolewamy zimnej wody, jeśli za zimno, podkręcamy kuchenkę.

Warto też co jakiś czas zamieszać, żeby ciepło rozchodziło się równo po całej objętości płynu. 

Po ugotowaniu jajko szybko schładzamy. Jajko należy umiejętnie wyjąć ze skorupki, na przykład przy użyciu noża, ostrożnie rozbijając je na dwie części. Po rozbiciu skorupki jajko jest bardzo płynne, ścięta jest tylko niewielka warstwa białka. 

Na talerz wykładamy jogurt zaprawiony drobno posiekanym czosnkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Na jogurt dajemy jajko, które troszeczkę solimy. Danie przyozdabiamy ogórkami, pomidorkami, plasterkami rzodkiewki i cebulką marynowana. Całość skrapiamy sosem na bazie pasty sezamowej.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP RESPIRO DUO, MUZYCZNE OBLICZA KOBIETY

REKLAMA
OiFP PORANEK MŁODEGO MELOMANA

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok