Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Jajko z jogurtem i warzywami - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku
Składniki:
Przygotowanie:
Jajko gotujemy metodą sous vide: 40 minut w 64 stopniach Celsjusza.
Chodzi o podgrzewanie w kontrolowanej, niskiej temperaturze. Metoda jest prosta, ale potrzebny jest termometr kuchenny. Wymagane jest także stanie nad garnkiem i kontrolowanie temperatury. Jeśli jest za gorąco, dolewamy zimnej wody, jeśli za zimno, podkręcamy kuchenkę.
Warto też co jakiś czas zamieszać, żeby ciepło rozchodziło się równo po całej objętości płynu.
Po ugotowaniu jajko szybko schładzamy. Jajko należy umiejętnie wyjąć ze skorupki, na przykład przy użyciu noża, ostrożnie rozbijając je na dwie części. Po rozbiciu skorupki jajko jest bardzo płynne, ścięta jest tylko niewielka warstwa białka.
Na talerz wykładamy jogurt zaprawiony drobno posiekanym czosnkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Na jogurt dajemy jajko, które troszeczkę solimy. Danie przyozdabiamy ogórkami, pomidorkami, plasterkami rzodkiewki i cebulką marynowana. Całość skrapiamy sosem na bazie pasty sezamowej.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska