Jajko z jogurtem i warzywami - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku

10 października 2021

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda

Składniki:

  • jajko
  • jogurt grecki naturalny, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz
  • świeże ogórki, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, marynowana cebulka
  • sos na bazie pasty sezamowej, oliwy i wędzonej papryki 


Przygotowanie:

Jajko gotujemy metodą sous vide: 40 minut w 64 stopniach Celsjusza. 

Chodzi o podgrzewanie w kontrolowanej, niskiej temperaturze. Metoda jest prosta, ale potrzebny jest termometr kuchenny. Wymagane jest także stanie nad garnkiem i kontrolowanie temperatury. Jeśli jest za gorąco, dolewamy zimnej wody, jeśli za zimno, podkręcamy kuchenkę.

Warto też co jakiś czas zamieszać, żeby ciepło rozchodziło się równo po całej objętości płynu. 

Po ugotowaniu jajko szybko schładzamy. Jajko należy umiejętnie wyjąć ze skorupki, na przykład przy użyciu noża, ostrożnie rozbijając je na dwie części. Po rozbiciu skorupki jajko jest bardzo płynne, ścięta jest tylko niewielka warstwa białka. 

Na talerz wykładamy jogurt zaprawiony drobno posiekanym czosnkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Na jogurt dajemy jajko, które troszeczkę solimy. Danie przyozdabiamy ogórkami, pomidorkami, plasterkami rzodkiewki i cebulką marynowana. Całość skrapiamy sosem na bazie pasty sezamowej.


Przeczytaj, zanim skomentujesz

Kiszonki - przepis Uli Zawadzkiej z Dobromila


Kiszonki - przepis Uli Zawadzkiej z Dobromila





Gicz jagnięca na puree selerowo-ziemniaczanym - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku


Gicz jagnięca na puree selerowo-ziemniaczanym - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku



Kartacze - przepis Moniki Kosiorek-Olbryś z Konarzyc


Kartacze - przepis Moniki Kosiorek-Olbryś z Konarzyc



Przetwory z warzyw - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Przetwory z warzyw - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Pasztet z cukinii - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku


Pasztet z cukinii - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku





Rejbak - przepis Moniki Kosiorek-Olbryś z Konarzyc


Rejbak - przepis Moniki Kosiorek-Olbryś z Konarzyc



Policzki wieprzowe - przepis Bogdana Mroza z Suwałk


Policzki wieprzowe - przepis Bogdana Mroza z Suwałk




 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok