Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Gicz jagnięca na puree selerowo-ziemniaczanym - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
Przygotowanie:
Gicz opłukać, osuszyć. Ząbki czosnku rozetrzeć z solą, peperonciono, oregano i rozmarynem. Dodać oliwę. Tak przygotowaną pastą natrzeć gicz, odstawić na dobę do zamarynowania w lodówce. Potem mięso obsmażamy ze wszystkich stron na patelni. Wkładamy je do brytfanny, dodajemy pokrojony seler, pietruszkę, marchew, wino i bulion drobiowy. Pod przykryciem pieczemy 2 godziny w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
Gicz wyjmujemy, a sos, w którym była pieczona, redukujemy (możemy też zmiksować warzywa, by był gęsty)
Z ugotowanego selera i ziemniaków (osolonych podczas gotowania) robimy purée.
Na talerzu układamy purée, na nim gicz, a obok w salaterce na talerzu ustawiamy sos.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda