Gicz jagnięca na puree selerowo-ziemniaczanym - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku

25 października 2021

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda

Gicz jagnięca na puree selerowo-ziemniaczanym - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

  • gicz jagnięca 
  • marynata do jagnięciny (2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 suszone papryczki peperoncino, 2 ząbki czosnku posiekanego, sól, rozmaryn), ale mogą być dowolne zioła 
  • bulion drobiowy
  • czerwone wino wytrawne
  • seler, ziemniaki
  • marchew, pietruszka


Przygotowanie:

Gicz opłukać, osuszyć. Ząbki czosnku rozetrzeć z solą, peperonciono, oregano i rozmarynem. Dodać oliwę. Tak przygotowaną pastą natrzeć gicz, odstawić na dobę do zamarynowania w lodówce. Potem mięso obsmażamy ze wszystkich stron na patelni. Wkładamy je do brytfanny, dodajemy pokrojony seler, pietruszkę, marchew, wino i bulion drobiowy. Pod przykryciem pieczemy 2 godziny w temperaturze 150 stopni Celsjusza. 

Gicz wyjmujemy, a sos, w którym była pieczona, redukujemy (możemy też zmiksować warzywa, by był gęsty) 

Z ugotowanego selera i ziemniaków (osolonych podczas gotowania) robimy purée.

Na talerzu układamy purée, na nim gicz, a obok w salaterce na talerzu ustawiamy sos. 




Przeczytaj, zanim skomentujesz

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną - przepis Uli Zawadzkiej z Dobromila


Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną - przepis Uli Zawadzkiej z Dobromila



Halva - przysmak tatarski - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku


Halva - przysmak tatarski - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku



Kiszonki - przepis Uli Zawadzkiej z Dobromila


Kiszonki - przepis Uli Zawadzkiej z Dobromila





Kartacze - przepis Moniki Kosiorek-Olbryś z Konarzyc


Kartacze - przepis Moniki Kosiorek-Olbryś z Konarzyc



Jajko z jogurtem i warzywami - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku


Jajko z jogurtem i warzywami - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku



Przetwory z warzyw - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Przetwory z warzyw - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Pasztet z cukinii - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku


Pasztet z cukinii - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku






 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok